eur:
388.7
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Lendvai: "villáskulccsal nem lehet törvényt hozni"

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az MSZP-frakció a lehető legkorábbi időpontra, mert a Fidesz képviselői a Kossuth téri kordon lebontásakor tudatos jogsértést követtek el - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.

Az MSZP kedden országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, és annak megtárgyalását kéri a rendkívüli ülésen - közölte a kormánypárti politikus.

Hozzátette: az országgyűlési határozati javaslat tartalmazza, hogy a képviselők tudomásul veszik azt, amire képviselői esküjük kötelezi őket, hogy a Magyar Köztársaság minden jogszabályát, válogatás nélkül, betartják.

Lendvai Ildikó elmondta: az előterjesztésben szerepel, hogy a képviselők tudomásul veszik, nemcsak a törvények megalkotása, hanem betartása is feladatuk.

A dokumentum szerint a képviselői hivatás nem a törvények megszegésére is jogosító plusz kiváltság, hanem kötelezettség - fűzte hozzá.

Mint mondta, a javaslat tartalmazza, hogy jogállamban csak jogállami eszközök fogadhatók el.

A frakcióvezető szerint az akció törvénysértő volt, mert "villáskulccsal nem lehet törvényt hozni, sem alkalmazni".

Lendvai Ildikó szerint a kordon lebontása felelőtlen is volt, mert nem lehetett más célja mint rendzavarások előidézése.

Hozzáfűzte: a Fidesz ezzel nemcsak menlevelet adott a rendzavaróknak, hanem élükre is állt.

Nem a békés budapesti népnek adta át a Kossuth teret, hanem a szélsőjobboldal már korábbról ismert tagjainak - mondta Lendvai Ildikó.

Csütörtökön dönt a házbizottság az Országgyűlés rendkívüli összehívásáról szóló szocialista kezdeményezésről. Erről Szili Katalin házelnök beszélt az Országházban tartott ötpárti egyeztetés után.

A Fidesz frakcióigazgatója az ötpárti egyeztetés után úgy fogalmazott: az MSZP nem a megoldást keresi, hanem a Fideszt támadja, ezért még nem tudják, hogy részt vesznek-e a rendkívüli ülésen.

Répássy Róbert ugyanakkor azt mondta: támogatják azt a KDNP-s javaslatot, hogy külön jogszabályban rendezzék a Parlament és környékének védelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×