eur:
390.93
usd:
366.81
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kritikus a jelentés az MTV-székház ostromáról és október 23-ról

Elkészült és kedden nyilvános lesz a tavaly az MTV-székháznál és az október 23-án történteket vizsgáló ún. Gönczöl-bizottság jelentése. A dokumentum meglehetősen kritikus, megállapításai szerint indokolt a kritika a rendfenntartókkal szemben, ugyanakkor egyes jogszabályok is alapos átdolgozást igényelnek.

Elkészült a Gönczöl-bizottság jelentése, amelyet múlt pénteken a testület vezetője átadott a miniszterelnöknek, valamint azt letétbe helyezték egy közjegyzőnél, hogy igazolható legyen: a beszámolót elkészülte után senki sem "kozmetikázhatta" - olvasható a Népszabadságban. A jelentés kedden kerül nyilvánosságra, és délután fogadja a testület tagjait Gyurcsány Ferenc, hogy személyesen is megbeszéljék az abban foglaltakat. A lap értesülése szerint a vizsgálat megállapításai meglehetősen kritikusak mind az MTV-székháznál történtekkel, mind pedig az október 23-i zavargásokkal kapcsolatban. A dokumentum szerint egyes jogszabályok alapos átdolgozást igényelnek, és indokolt a rendfenntartókkal, azok irányításával szemben folyamatosan elhangzó bírálatok többsége is. Igaz viszont - ismerik el a dokumentum készítői -, hogy ilyen jellegű és méretű rendőri beavatkozásra eddig nem volt szükség.

Nem kizárt, hogy közelebb kerülhet a pápaválasztáshoz, "pápaképessé válik" Erdő Péter esztergom-budapesti érsek a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint. Ez azt jelenti, hogy a pápaválasztó joggal felruházott bíborosok testületében, a konklávéban megnövelheti befolyását. A múlt héten látott napvilágot az a hír, hogy az egyik neves angol nyelvű üzleti havilap negyedik helyre sorolta a magyar bíborost azon a tízes listáján, amelyen a katolikus egyház szempontjából a legfontosabb személyeket mutatja be.

Alighogy bejelentették a leendő kormányzati negyed helyszínét, a környéken található ingatlanok eladói máris 10-15%-kal megemelték áraikat, de aki tartotta a szintet, már az sem megy bele alkudozásba a vételárat illetőn - közli a Napi Gazdaság.

Becslések szerint több mint 26 ezer állást szüntetnek meg az idén a cégek, közel 38 ezerrel viszont növelik a létszámukat, azaz bővül a foglalkoztatás - derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet felméréséből. A magyarországi munkaerőpiac ellentmondásosságát leginkább az bizonyítja, hogy egyszerre bővül a foglalkoztatottság és nő a munkanélküliség - emelte ki Parragh László a Világgazdaságnak. Az MKIK elnöke ez utóbbi okaként a már megszűnt sorkatonaság hatását, a felsőoktatás tömeges kibocsátását, a rokkantnyugdíj-rendszer átalakítását és a nyugdíjkorhatár emelését említette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×