eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A minisztérium szerint nem kerülhetett beteg magyar baromfi Angliába

Nem Magyarországról fertőződtek meg a brit szárnyasok, állítja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az ottani és a magyar fertőzött baromfitelepek között nem volt kereskedelmi kapcsolat.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerint minden alapot nélkülöznek azok a hírek, amelyek szerint a Magyarországról exportált ludakról terjedt át a madárinfluenza azokra a Suffolk grófságbeli farmon tartott pulykákra, amelyek leölése most is folyik.

Dékány András az InfoRádiónak elmondta: a brit főállatorvos az uniós előírásoknak megfelelően megkereste és tájékoztatta magyar kollégáját a történtekről. Ahogyan korábban Magyarországon, a szigetországban is a madárinfluenza H5N1-es típusa pusztított, és London is azokat a lépéseket vezette be, mint Budapest.

A bejelentés nem lepte meg a szakembereket, hiszen másutt is ezt a vírustörzset regisztrálták és izolálták - tette hozzá a szóvivő.

Nem lehet összefüggés

A korábbi hírek arról szóltak, hogy mindkét farmnak a brit Bernard Matthews a tulajdonosa, Dékány András azonban úgy nyilatkozott, a férfi csupán tulajdoni résszel rendelkezik a két vállalatban.

A szóvivő hozzátette: éppen Bernard Matthewstól tudják, hogy Magyarországról se tojást, se vágott, se élő baromfit nem szállítottak a szigetországba, de máshová sem. Emellett Angliából sem érkeztek ilyen termékek Magyarországra.

Dékány András emlékeztetett: Szentesen tenyészállatokat tartottak, nem pedig feldolgozásra szánt szárnyasokat, Derekegyházon pedig napos és hetes ludak voltak, amelyek nem voltak sem szállítható, sem feldolgozható állapotban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×