eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csak a szabadságok negyedét lehetne átvinni a következő évre

Elkészítette a szabadságok kiadására vonatkozó új szabályozás tervezetét a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, eszerint csak a szabadságok egynegyedét lehetne a következő évre átvinni. Az Alkotmánybíróság március 31-ig adott lehetőséget arra, hogy az Országgyűlés módosítsa a jelenlegi rendelkezéseket.

Az Alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes, hogy a munkáltató gazdasági érdekeire való hivatkozással el lehet tolni a szabadság kiadását a tárgyévet követő esztendő június 30-ig, kollektív szerződés alapján december 31-ig.

A testület szerint nincs olyan alkotmányos alapjog, érték vagy cél, amely megalapozná a pihenéshez való alkotmányos alapjog korlátozásának elkerülhetetlenségét. Ezért a szükségesség és az arányosság követelményének érvényesítését szorgalmazta az Alkotmánybíróság.

A határozat nyomán kidolgozott törvénymódosítási tervezet egyik eleme, hogy a következő évre való átvitel lehetősége ne a teljes szabadságra, csak az alapszabadság egynegyed részére, illetve a pótszabadságra vonatkozzon.

A törvénymódosítás másik eleme a következő évi kiadásra alapot adó kivételesen fontos gazdasági érdek pontos definiálása, ilyen lehet például a kárelhárítás.

A javasolt törvénymódosítás szerint a kivételesen fontos gazdasági érdeket megalapozó körülménynek függetlennek kell lennie a várható munkamennyiségtől, a rendelkezésre álló létszámtól és a munkaszervezéstől.

A javaslat leszögezi: a szabadság kiadásának elhalasztása az igénybe vehető eszközök közül csak az egyik. A munkáltató igénybe veheti egyebek mellett a munkaidő-beosztás megváltoztatását, új dolgozók felvételét és a munkaerő-kölcsönzést is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×