eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Török Gábor: Orbán Viktor érdeke lehetett a pénteki akció

Török Gábor politológus szerint ésszerűtlen volt a Fidesz pénteki magatartása. A szakember szerint leginkább talán a Fidesz elnökének párton belüli pozícióit erősíthette a Kossuth téri kordon lebontása, azaz Orbán Viktornak lehetett érdeke az akció. Török Gábor úgy látja: a történtek azért lehetnek veszélyesek a Fidesz számára, mert beláthatatlan következményekkel járhat.

Meg lehet magyarázni, hogy mi és miért történt pénteken?

Nagyon nehéz arra a kérdésre válaszolni, hogy a pénteki eseménysorozat miért történt és hogy mi lehet ennek a következménye. Ha a politikai logikáját vesszük, akkor a Fidesz pénteki magatartása meglehetősen ésszerűtlennek látszik. Egy olyan pártnak, amely toronymagasan vezet a népszerűségi versenyben és amely a napokban hirdetett meg egy új, alapvetően a kormánytól elpártolt szavazók megszólítására kigondolt politikát, józan számítás szerint nem volt érdeke, hogy ilyen támadási felületet adjon ellenfeleinek. Más kérdés, hogy Orbán Viktornak a párton belüli helyezkedéseket, hatalmi harcokat figyelve talán érdeke lehetett, vagy legalábbis magyarázható az ő viselkedése azzal, hogy a párton belül szükségét érezhette egy ilyen akciónak.

A Fidesz a gyülekezési jog 100 napos sérelmével magyarázza pénteki akcióját. Orbán Viktor szerint a demokrácia védelméből mutattak példát.

Miután nem vagyok jogász, nem tudom eldönteni, hogy jogszerű volt-e ez a fellépés. Amit erről tudok, az inkább azt mutatná, hogy jogszerűtlen volt a Fidesz magatartása. Legfeljebb az Ön által is említett indokokkal magyarázható az, ami történt.

Ön korábban azt nyilatkozta, hogy a Fideszben komolyan számolnak a kormány elmozdításának lehetőségével...

Nem tudom, hogy számolnak-e a Fideszben ezzel, de ha racionálisan próbálunk gondolkodni és próbáljuk megérteni, hogy mi lehetett a Fidesz akciójának indítóoka, akkor Orbán Viktor személyes politikai érdekén túl semmi másra nem tudok jutni, mint arra, hogy az ellenzéki párt komolyan gondolja: rövidtávon is esély mutatkozik a kormány elmozdítására. Ezt nem tartom valószínű forgatókönyvnek, de ez az egyetlen olyan szempont, ami miatt legalább valamennyire magyarázható egy ilyen típusú fellépés.

Meg lehet azt jósolni, hogy hová vezet a Fidesz pénteki akciója?

Az ilyen akciók azért veszélyesek a kezdeményező számára is, mert teljesen beláthatatlan következményekkel járhatnak.

Ha esetleg megint zavargások lesznek a városban, akkor azt a közvélemény a Fidesz számlájára írja?

Ezt egyértelműen nem lehet kijelenteni, de az tény, hogy azért volt igazán veszélyes a Fidesz számára a mostani akció, mert azok az emberek, akik a pártban egy felelős politikai erőt szeretnének látni, aligha vennék szívesen, ha ez a párt összemosódna a kormány elmozdítására minden eszközt elfogadhatónak tartó csoportokkal. Azért veszélyes a Fidesz számára ez az akció, mert kialakulhat az átlagos választóban egy olyan kép, mely szerint egyértelmű a kapcsolat a kordont elbontó politikai erők és az ezt kihasználó tüntetők között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×