eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány modern hazafiságot javasol

Modern hazafiságot, Magyarország megújítását javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyarország holnap címmel Budapesten rendezett kerekasztal-konferencián.

A politika a közügyek felelős gyakorlása, a legfontosabb közügyek: a jó iskola, a stabil, kiszámítható nyugdíjrendszer és az erős gyarapodó gazdaság. Ezek az ügyek a holnap Magyarországáról szólnak - fogalmazott a kormányfő, megjegyezve, hogy bontás helyett építést ajánl.

"Távlatokban gondolkodni és cselekedni nem ósdi erény, hanem hazafias dolog" - hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a reformfolyamat maga majdnem olyan fontos, mint a végeredmény, és kevésbé fontos az, hogy mennyi ideig tart.

"Sietni kell ugyan, de kapkodni nem" - szögezte le.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kabinet megfontolja a kerekasztalok ajánlásait, és ha csak nem kizárt, politikája részévé teszi.

Fidesz: elmaradt az elszámolás

Minden demokrácia alapja az elszámolás, egy felelős miniszterelnöknek tudnia kell elszámolni az ország helyzetével, azzal, hogy mire fordították a közpénzeket és az ország javait - közölte a Fidesz szóvivője.

Magyarország az elmúlt öt esztendőben Közép-Európa éllovasából sereghajtóvá vált - írta Szijjártó Péter.

Gyurcsány Ferenc ma is elmulasztotta az elszámolást, amely egy demokrata számára kötelező lenne - tette hozzá a szóvivő.Magyarország lemaradt, a felzárkózáshoz stabil államháztartásra, ösztönzőbb adórendszerre és jobban működő intézményekre van szükség - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

Magyarország lemaradt, a korábbi, az olcsó munkaerőre és a beáramló külföldi tőkére épülő modell nem tartható fenn - jelentette ki Vértes András.

A GKI elnöke az új modell építőelemeit sorolva említette a karcsúbb, hatékonyabb államot, a tudásgazdaság és az innovációs erőforrások jobb hasznosítását, a legális és a jelenleginél magasabb foglalkoztatást és a gazdaság fehérítését, valamint a befektetések ösztönzéség segítő adórendszert.

Vértes András véleménye szerint a most induló koncepciók kidolgozásánál arra kell törekedni, hogy az adóterhelés kisebb legyen, de ez csak akkor érhető el, ha az állami kiadások csökkentését szolgáló reformok már stabilan és tartósan hatnak.

Az átalakuló adórendszernek a gazdaság kifehérítését, a legális foglakoztatás bővítését, a helyi adók súlyának növelését kell szolgálnia, ez utóbbi csak az önkormányzati rendszer átalakításával együtt képzelhető el - mondta a GKI elnöke.

Az Európai Unió új tagjai között Magyarországot az egy főre jutó GDP tekintetében már elhagyta Észtország, és beérte a korábban jócskán mögöttünk haladó Szlovákia - utalt az ország versenyképességére Hamecz István.

A Magyar Nemzeti Bank igazgatója tévhitnek minősítette azt, hogy Magyarország képes tartósan négy százalékkal növekedni.

Elemzésében az MNB vezető közgazdásza Magyarország alacsony, 60 százalék alatti aktivitási rátáját emelte ki, amely 10 százalékponttal kisebb az EU átlagnál.

"Az ország jövőbeni sikerességének alapja a makrostabilítás" - jelentette ki Hamecz István Írország, Svédország és Észtország példáját felhozva, ahol a korábbi államháztartási hiányt egyensúly, vagy többlet váltotta fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×