eur:
394.67
usd:
355.37
bux:
72401.82
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Ez nem Magyarország: a politikusnak a szendvicsekkel is el kell számolnia

Több megoldási lehetőség is kínálkozik a parlamenti képviselők költségtérítésének újraszabályozására - mondta el a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének munkatársa. Pap András László szerint rossz üzenete van annak, ha átláthatatlanok egy politikus vagyoni viszonyai.

A kérdéssel három éve terjedelmes tanulmányban foglalkozó szakember az InfoRádióban kijelentette: egyáltalán nem baj, ha biztos anyagi háttérrel rendelkeznek azok az emberek, akik milliárdokról döntenek; hiszen elvileg a döntéseket olyan professzionális politikusok hozzák, akiket nem a személyes érdek befolyásol.

Pap András László úgy véli, hogy nagyon rossz az üzenete annak, ha egy politikusnak nem átláthatók a vagyoni viszonyai.

Az persze mindenhol problémát okoz, hogy például mi minősül hivatalos útnak, de több megoldás is van ennek kiküszöbölésére. Az egyik, ha a költségtérítést beépítik a fizetésbe - tette hozzá az MTA Jogtudományi Intézetének munkatársa.

Pap András László hangsúlyozta: ha egy kis cégtől elvárják az útnyilvántartás vezetését és a költségek számlákkal történő igazolását, akkor ezt igazán elvárhatjuk a köztisztviselőinktől is.

Az is lehetőség, hogy ezt a kérdést összekapcsoljuk a kampányfinanszírozási kérdésekkel, és fegyelmezett ellenőrzési rendszert vezetünk be - fejtette ki a szakember.

A jogtudós példaként említette, hogy az Egyesült Államokban minden centről el kell számolnia egy kongresszusi képviselőnek, azt is be kell jelentenie, ha szendvicset kap egy eseményen, tehát a probléma közel sem kezelhetetlen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×