eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarországon is teljesen betilthatják a dohányzást a közterületeken?

Az Európai Bizottság kedden kezdi tárgyalni azt az előterjesztést, amely az összes európai uniós tagországban betiltaná a dohányzást a közterületek nagy részén. Az egyelőre nem nyilvános javaslat szerint tilos lenne dohányozni például a buszmegállókban, vagy az épületek bejáratai közelében.

Kedden kezdi tárgyalni az Európai Bizottság azt az előterjesztést, amely egységesítené az Európai Unió tagállamaiban a dohányzás korlátozását. A Markos Kyprianou egészségügyi biztos által beterjesztett javaslat Írországot, Olaszországot, Máltát és Svédországot említi követendő példaként.

A testület két változatot vitat majd meg. A szigorúbb elképzelés szerint "teljes dohányzási tilalmat kellene bevezetni minden elkülönített vagy alapvetően elkülönített munkahelyen és a közterületeken, közte a tömegközlekedést érintő helyeken".

A megszorításokat kiterjesztenék "az épületek bejáratai körüli szabadtéri területekre és lehetőleg más olyan szabadtéri helyekre, ahol az emberek közel ülnek vagy állnak egymáshoz, mint például a stadionok, buszmegállók vagy metró- és vonatállomások".

A másik (a biztos előterjesztése szerint "kevésbé hatékony") elképzelés szerint tennének bizonyos kivételeket, így például az ételt fel nem szolgáló vendéglátóipari létesítmények esetében.

A kedden kezdődő megbeszélésen arról is döntenek, hogy Brüsszel milyen stratégiát kövessen a dohányzás elleni harcban. A lehetőségek a jelenlegi rendszer fenntartásától az új törvények bevezetéséig terjednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×