eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A szabadságot nem lehet átvinni a következő évre

Az Alkotmánybíróság decemberi határozata szerint a munkahelyi szabadság nem vihető át a következő évre. Ez eddig bevett szokás volt a cégeknél. Az InfoRádió által megkérdezett munkajogász szerint Magyarországon rendszeresen előfordul, hogy a túlterhelt munkavállalók évekig nem mehetnek szabadságra.

A hatóság csak a papírokat tudja ellenőrizni, és azok szerint mindig minden szabályosan történik. A valóság ehhez képest más - mondta az InfoRádióban Lehoczkyné Dr. Kollonay Csilla munkajogász, az ELTE munkajogi tanszékének vezetője.

Hangsúlyozta: a szabadság kiadása a munkaadó joga és kötelessége. A törvény szerint szabadságnak mindössze egynegyedével rendelkezik a munkavállaló, és ha ezt ki akarja venni, akkor azt 15 napon belül kell jeleznie. Ha a munkáltató akarja szabadságra küldeni a dolgozót, azt 30 nappal hamarabb kell közölnie a foglalkoztatottal.

A jogszabály kimondja, hogy a szabadságot nem lehet átvinni a következő évre, a törvénytől azonban a dolgozó javára el lehet térni.

A törvény csak két okból ad lehetőséget arra, hogy a jogszabálytól eltérjenek a vállalatok: ha nyomós gazdasági ok ezt szükségessé teszi, vagy ha a dolgozó a betegsége miatt nem tudja kivenni a szabadságot.

A dolgozónak azonban tudnia kell, hogy ha nem kapta meg a szabadságát, akkor a következő évtől perelheti a foglalkoztatóját.

A szabadságot pénzben csak akkor lehet megváltani, ha a munkavállaló munkaviszonya megszűnik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×