eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurcsány Ferenc hidat szeretne ácsolni

Gyurcsány Ferenc szerint a Szembenézés című írásának egyik fő érdeme az, hogy régóta először érteni próbálja a riválist, empátiát mutat, de kritikus is. A miniszterelnök úgy vélte: az a szándéka, hogy "elkezdjenek hidat ácsolni egymás felé".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a jobb és a baloldalnak lépéseket kell tennie egymás felé, a magyar politikából hiányzik a kritika és méltányosság megfelelő aránya - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a Szembenézés című írásával kapcsolatban.

A Szembenézés című írásban a kormányfő a reformok szükségességét magyarázza, önkritikát gyakorol - például az balatonőszödi beszéd kapcsán, ugyanakkor bírálja a legnagyobb ellenzéki pártot.

Gyurcsány Ferenc azt írta, a Fidesz mára antiliberális, populista, radikális nemzeti politikai alakulat lett. A kormányfő szerint a baloldaliak, liberálisok, az MDF mögött gyülekező konzervatívok növekvő sokaságának az elmúlt években egyre határozottabb meggyőződésévé vált, hogy a Fidesz 1998-óta egyre nyilvánvalóbban megsérti a parlamentáris demokrácia alapkonszenzusát, a demokratikus minimumot.

Hidat ácsolna

A kormányfő a rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta, beszélni kell erről, a jelenségeket egymás mellé téve megvizsgálni, valóban így van-e.

"A demokratikus berendezkedésnek nem csak intézményei vannak, hanem egy közös meggyőződés, hogy a riválisok egyformán a közjót akarják, csak más úton. Ha azzal találkozik valaki, hogy tőle riválisai eltagadják ezt a jogot, azt mondom, hogy ez az alapnorma megsértése. Ez ha sokszor van ilyen, akkor az egyik oldalon növekszik az a meggyőződés, hogy itt a demokrácia minimum sérelme következik be" - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint nyugodt mondatokkal fogalmazta meg a kritikát, a riválist nem megbántani, hanem megérteni akarja. Arra a kérdésre, hogy nem mélyíti-e ezekekkel a szavakkal a szakadékot, Gyurcsány Ferenc azt mondta, az a szándéka, hogy "elkezdjenek hidat ácsolni egymás felé". A kormányfő közölte, a jobb és baloldal továbbra is versenyezni fog egymással, abban kell lépést tenni, hogy ezt ne gladiátormérkőzésnek gondolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×