eur:
393.26
usd:
353.81
bux:
0
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Áder, Dávid: Jogos a költségtérítés

Az inforadio.hu 2007. január 24-én közölt cikkében foglaltakkal szemben Áder János és Dávid Ibolya a törvényi rendelkezésekkel összhangban igényelt és kapott szállásköltség-juttatást. A képviselők a 1990. évi LVI. törvény 4. § (2) bekezdése alapján azért igényeltek és kaptak a törvény rendelkezéseinek megfelelő mértékű szállásköltség-térítést, mert lakóhelyük nem egyéni választókerületükben van.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló 1990. évi LVI. törvény 4. §-a a következőképpen rendelkezik:

4. § (1) A nyilatkozata szerint Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő részére az Országgyűlés hivatali szervezete - lehetőség szerint - szálláshelyről gondoskodik. Az a képviselő, akinek részére az Országgyűlés hivatali szervezete szálláshelyet nem tud biztosítani, vagy arra a képviselő nem tart igényt, a 3. §-ban szereplő költségtérítési átalányon túlmenően a havi alapdíj 50%-ával megegyező összegű szállásköltség-térítésre jogosult.

(2) Az a képviselő, akinek lakóhelye nyilatkozata szerint nem egyéni választókerületében vagy abban a megyében van, ahol területi listán megválasztották, ugyancsak jogosult az (1) bekezdés szerinti mértékű szállásköltség-térítésre.

A törvényi rendelkezésből látható, hogy a 4. § (1) bekezdés azokra a képviselőkre vonatkozik, akiknek állandó lakóhelyük nem Budapesten található, így budapesti munkájuk végzésekor szükséges számukra ideiglenesen szállás, míg a 4. § (2) bekezdés azoknak a képviselőknek biztosítja rendelkezésével a munka végzéséhez szükséges feltételek közül a szállás lehetőségét, akik nem rendelkeznek lakóhellyel azon választókerületben, ahol egyéni képviselőnek, vagy azon megyében, ahol listáról képviselőnek megválasztották.

Azon képviselők esetében tehát, akiknek az állandó lakóhelye - például - Budapesten van, azonban egyéni kerületi, vagy területi listás képviselőnek másutt választották meg, a szállásköltség-térítés jogalapját az 1990. évi LVI. törvény 4. §-ának (2) bekezdése szolgáltatja.

Erről van szó az érintett képviselők esetében is: Áder János (Fidesz) a Győr-Sopron megye 5. választókerületében szerzett mandátumot. Vagyonnyilatkozata szerint a megyében nem rendelkezik ingatlannal, így a szállásköltség-térítést jogosan vette fel.

Dávid Ibolya (MDF) Tolna megye 5. számú választókörzetében 5. választókerületében szerzett mandátumot. Vagyonnyilatkozata szerint a megyében nem rendelkezik ingatlannal, így a szállásköltség-térítést szintén jogosan vette fel.

Címlapról ajánljuk
Hatalmas változások zajlanak most a Balkánon
Migráció

Hatalmas változások zajlanak most a Balkánon

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint Olaszország, Szlovénia és Horvátország államközi együttműködése arra példa, hogy a nemzetállamok regionális alapon is megosztják erőforrásaikat, illetve közösen lépnek fel az irreguláris migráció elleni küzdelemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×