eur:
390.74
usd:
364.43
bux:
68242.23
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán: Gyurcsány a demokráciára veszélyt jelentő, beteges hazudozó

A hatalomba visszatért posztkommunista elit nem kerülheti el a jogi felelősségre vonást - nyilatkozta Orbán Viktor a Heti Válasznak.

A Jobbik népszavazási kezdeményezése kapcsán - amelyben a szervezet az MSZMP- és KISZ-vezetők hatalomból való eltávolítására kérdezne rá - Orbán Viktor azt mondta: egyetért a szándékkal, a kérdésfeltevés alkotmányossága azonban vitatható.

A Fidesz elnöke szerint az utódpárti elit vezetői rossz következtetést vontak le a békés rendszerváltozásból. Azt mondta: örülniük kellett volna, hogy elszámoltatás és börtönök nélkül megúszták a diktatúra fenntartásában, az ország tönkretételében való közreműködést. Ehelyett kihasználhatták a társadalmi kapcsolataikban rejlő tőkelehetőségeiket, például a magánosítás vagy a külföldi beruházások Magyarországra hozatala során.

Programjuk a hatalom visszaszerzése, az egyeduralmi hálózatok politika-, gazdaság- és kultúrabeli újraszövése lett.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e olyan súlyú társadalmi kérdés, amiről hajlandó lenne egyeztetni a miniszterelnökkel, az ellenzéki politikus úgy válaszolt: "minden erőmmel azon vagyok, hogy Magyarország ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor nekem egy, a demokráciára veszélyt jelentő beteges hazudozóval kell tárgyalnom".

"Kirekesztő modell"

A volt miniszterelnök az öntudatra ébredés évének nevezte 2006-ot, és azt mondta: a magyar politikában már semmi nem lesz olyan, mint a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után kirobbant tiltakozások előtt volt.

Orbán Viktor úgy vélte: a kormánykoalíció egy kirekesztő társadalomfejlődési modellt képvisel, amelynek az a lényege, hogy csak annak van joga az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz, aki meg tudja azt fizetni.

MSZP: Orbánt csak legyőzni lehet

Az MSZP szóvivője szerint az interjú megerősíti, hogy egyelőre hiába várnak fordulatot a felelős politzálás hívei. Nyakó István úgy véli: Orbán Viktor nem hajlandó belátni kudarcát, és továbbra is úgy gondolja, hogy aki nincs vele, az ellene van.

Meggyőzni tehát nem lehet, legfeljebb legyőzni - fogalmaz az MSZP parlamenti képviselője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×