eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A magyarok kevésbé aggódnak a gyógyszerek mellékhatásai miatt

Magyarországon az európai átlaghoz viszonyítva magasabb azok aránya, akik nem aggódnak a gyógyszerek mellékhatásai miatt - derült ki a Tárki 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatából (ESS).

A 24 európai ország lakosainak egészségügyi helyzetét vizsgáló ESS kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság harmada sosem, 17 százaléka nagyon aggódik az orvos által felírt gyógyszerek mellékhatásai miatt, míg minden tizedik ember nem mindig, de gyakran tart ezektől - áll a cég közleményben.

A vizsgálat szerint a nők, illetve a 60 év felettiek tartanak a gyógyszerek mellékhatásaitól az átlagosnál nagyobb arányban, míg a férfiak, illetve az alapfokú végzettségűek körében az itthon az átlagnál is kevesebben vannak azok, akik sosem aggódnak emiatt.

A Tárki egy korábban végzett felmérése rámutat arra, hogy a rendszeresen gyógyszert szedő magyarok aránya jóval magasabb, mint az európai uniós átlag.

Az adatok szerint 24 ország közül Magyarországon a legmagasabb azok aránya, akik évente több mint tíz alkalommal mennek orvoshoz.

Tíz lakosból heten kiváltják és az előírás szerint be is szedik az orvos által felírt gyógyszereket.

A válaszadók fele mindig az orvos által felírt gyógyszert választja, míg minden harmadik magyar csak az esetek felében vagy ennél kevesebb alkalommal szed feltétlenül receptre felírt orvosságot.

A kutatás rávilágít arra is, hogy az európai átlaghoz képest a magyarok jobban ragaszkodnak az orvos által felírt orvossághoz, mint a recept nélkül kapható vagy mások által javasolt szerekhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×