eur:
395.28
usd:
365.67
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Globex-ügy: börtönbüntetést javasol az ügyész

Börtönbüntetést, és a közügyek gyakorlásától történő eltiltást javasolt a Fővárosi Főügyészség Postáné Vellai Györgyikére, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára.

A vádirat szerint a fővádlottak különböző ügyletek kapcsán 1996 és 1998 között több száz kisbefektetőnek, illetve több önkormányzatnak összesen több, mint 6 milliárd forintos kárt okozó sikkasztást és csalást követtek el.

A főügyészség Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a cégcsoport volt vezérigazgatóját, összesen 62 rendbeli sikkasztással, míg Vajda László másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát 61 rendbeli sikkasztással, továbbá tőkebefektetési csalással vádolja.

Az ügyész kérte a bíróságot, hogy vegyék figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét, emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a kár, amit a Globex a soproni önkormányzatnak okozott már megtérült.

Az ügyész azt is hozzátette: Vajda László szerint 1998 nyaráig nem voltak előreláthatóak a Globex pénzügyi nehézségei, reális esély volt a követelések visszafizetésére. De egyebek mellett az akkoriban a Postabanknál történtek, illetve a Globexről a sajtóban megjelent híresztelések az összeomláshoz vezettek.

Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót - nemzetközi elfogatóparancs alapján - Németországban fogták el 1999 januárjában. Fogva tartásukat két és fél év után, 2001. augusztus elsején, majd házi őrizetüket 2002. július 19-én szüntette meg a Fővárosi Bíróság.

A büntetőper tárgyalása november 16-án, a védőbeszédekkel folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Magabiztosan verte Spanyolország a magyar válogatottat
Férfi vízilabda

Magabiztosan verte Spanyolország a magyar válogatottat

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játszotta második csoportmérkőzését a párizsi olimpián, 7-10 lett a vége, a magyar csapat egyszer sem vezetett. A mi hatosunkban a másik két mérkőzésen az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 696 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×