eur:
393.03
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

BRFK: a bevetési ruhára nem kell jelvény

A szolgálati parancsnok dönt arról, hogy a gyakorló öltözeten viseljenek-e azonosító jelvényt a rendőrök, vagy sem. A rohamrendőrök által viselt bevetési ruha pedig valójában gyakorló öltözet - derült ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének szavaiból. Jármy Tibor azt követően nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy több kritika is érte a rendőrséget, amiért október 23-án a rendőrök ruháján nem volt azonosító, sőt arcukat maszkkal takarták el.

Azoknál a rendőröknél, akik a klasszikus rendőri egyenruhában láttak el szolgálatot, sokszor azért nem volt karjelzés, vagy jelvény, mert azt egyszerűen letépték róluk - indokolta a szóvivő a jelvények hiányát.

A rohamrendőrök által viselt bevetési ruha pedig - mint Jármy Tibor fogalmazott - tulajdonképpen olyan, mint egy munkaruha, mint a tűzoltók védőruhája, és gyakorló öltözetnek minősül.

Az országos rendőrfőkapitány utasításának értelmében a gyakorló öltözet viselése esetén a szolgálati elöljáró dönti el, hogy az adott szolgálati feladat időtartamára kötelező-e a szolgálati azonosító jelvény, vagy sem.

A bevett gyakorlat az, hogy a gyakorló öltözeten a rendőrök nem hordanak azonosítót - tette hozzá az BRFK szóvivője.

Jármy Tibor a rendőri fellépés miatti panaszok kapcsán hangsúlyozta: együttműködnek az ügyészséggel, "nincs szó arról, hogy bárki kibúvót keresne".

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a rendőrségről szóló törvény a tömegoszlatás szabályai között azt mondja ki, hogy a tömeg szétoszlatására irányuló csapaterő alkalmazása során a rendőrség a helyszínen lévők egyéni felelősségét nem vizsgálja.

Amennyiben azonban panasz érkezik, minden esetben a parancsnokok azonosítják be az embereiket, és ők nyilatkoznak az ügyészségen - mondta Jármy Tibor arra a kérdésre, hogy miként lehet majd azonosítani azokat a rendőröket, akik ellen panasszal élnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét

A párizsi olimpia illetékes szervezőbizottsága, a NOB és az egészségügyi hatóságok kedd reggel fél hat óra körül úgy döntöttek, hogy triatlonban a férfiak versenyét a vízminőség miatt szerdára halasztják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×