eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lendvai: a szakértői kormány "egy csacsiság"

A szakértői kormányról nem hajlandó tárgyalni a Fidesszel az MSZP, de az ellenzéki párt reformelképzeléseiről igen - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A szocialista frakcióvezető szerint nem szakértői kormányra van szükség, hanem arra, hogy a kormány szakértőkkel, ellenzéki szakértőkkel is konzultálva végezze el a szükséges átalakításokat.

Az MSZP nem hajlandó tárgyalni a szakértői kormányról - jelentette ki Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy a szakértői kormány gondolata "egy csacsiság".

"Nem megbélyegezni akartam az ötlet felvetőit, de amikor reformokra van szükség, és olyan átalakításokra, amelyek átrendezik az életviszonyokat és sokakat nyilván kedvezőtlenül érintenek, akkor olyan kormányra van szükség, amelynek a politikai támogatása biztos és erős" - tette hozzá a szocialista politikus.

Lendvai Ildikó lát lehetőséget a Fidesszel történő konzultálásra

Lendvai Ildikó szerint tehát nem szakértői kormányra van szükség, hanem arra hogy "a kormány végezze el a szükséges átalakításokat, de ha mód van rá, szakértőkkel, ellenzéki szakértőkkel is alaposan konzultáljon".

"Én erre látnék most lehetőséget. És lehet, hogy én operettnaívának tűnök, amikor itt napról napra hangos tüntetések között mondom azt, hogy le lehetne ülni a tárgyalóasztalhoz, de a tüntetések hangja sem nyomhatja el azt - bár olykor sajnos elnyomja - hogy a Fidesz retorikájában, éppen gazdaságpolitikusai, de még itt-ott Orbán Viktor gazdasági körökben előadott beszédeiben is látok fordulatot" - hangsúlyozta Ledvai Ildikó.

"Ha kibomlik az Orbán-csomag, akkor van miről tárgyalni"

A szocialista frakcióvezető szerint a Fidesz retorikájában "megjelent két szó, ami eddig csak szitokszóként szerepelt": a megszorítás és a reform.

"Ha ennek a két dolognak a szükségességét legalább egyformán látjuk jobb és bal oldalon, ha részleteiben ugyan nem is látszik, hogy miről szólna egy ilyen Orbán-csomag... ha kibomlik a Gyurcsány-csomag mellett az Orbán-csomag is, akkor van miről tárgyalni" - jelentette ki Lendvai Ildikó.

"Katona Tamás az első áldozata annak, hogy a kormány komolyabban veszi kommunikációját"

A pénzügyi államtitkár távozása kapcsán az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: "Katona Tamás lett az első áldozata annak, hogy a kormányzat komolyabban veszi saját felelőségét a tájékoztatásban és a kommunikációban.

Lendvai Ildikó kitartott a mellett, hogy az államtitkár előadásának tartalmával volt baj. Mint mondta: "semmiféle alsó értékhatárról nemhogy döntés, de még a szakembereken túli konzultáció sem történt meg".

"Éppen elég hasonló hibát követtünk már el"

"Én magam az elhangzott összeghatárral, ezzel a 9,5 millióval nem is tudnék személyesen egyetérteni" - hangsúlyozta a szocialista frakcióvezető, aki szerint egy budapesti lakás esetében túl alacsony ez az összeg.

"Éppen elég kormányzati hibát követtünk el már hasonló műfajban: vagy abban, hogy arról nem tájékoztattunk amiről kellene, vagy abban, hogy mindenki elkezdi a maga ötletét vagy a maga számait mondani, anélkül, hogy bármi realitása volna ennek a számnak" - indokolta az államtitkár menesztését Lendvai Ildikó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×