eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Megépülhet a vitatott cementgyár

Megépül a sok vitát kiváltott cementgyár Nyergesújfalun. A Holzim Hungária Zrt. és az önkormányzat aláírta az erről szóló szerződést.

Nyergesújfalu önkormányzata szerződést kötött a Holzim Hungária Zrt.-vel, amely szerint a város minden eszközzel támogatja a cementgyár felépülését. Ha minden a tervek szerint megy, jövőre elkezdődhet az építkezés, és három-négy év múlva már elindulhat a termelés is.

Korábban a cementgyár kérdésében véleménynyilvánító népszavazást írtak ki Nyergesújfalun, és öt környező településen. A környékbeli városok, falvak mind ellenezték az üzem felépítését, Nyergesújfalun pedig érvénytelen lett a szavazás, mert csak a választópolgárok 43 százaléka vett részt a voksoláson. A résztvevők kétharmada azonban támogatta a gyár létrehozását.

A városnak számtalan előnye származik az üzem felépítéséből - jelentette ki Nyergesújfalu polgármestere.

A város megkapja a 63 milliárdos beruházás után járó iparűzési adót, a Holzim 300 millió forintot biztosít fejlesztési célra a városnak, játszóteret és extrémsport-pályát épít; Nyergesújfalu környezetének pedig öt évig évi 60 millió forintot biztosít alapítványi formában - sorolta az előnyöket Miskolczi József.

Tavaly ősszel azonban óriási lakossági tiltakozást váltott ki a hulladékégető-cementgyár terve, mivel az veszélyeztette volna a helyi ivóvízbázist, és tovább rontotta volna a térség levegőminőségét. A környezetvédőknek sikerült elérniük, hogy a Holcim Zrt. elálljon a veszélyes hulladék égetésétől, így csak az uniós előírásoknak megfelelő cementgyár épül majd.

Zöldek: még semmi sem biztos

Szuhi Attila az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület munkatársa szerint egyelőre még korai a gyár megépüléséről beszélni, hiszen még el sem készült a környezeti hatástanulmány.

A Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója az InfóRádió kérdésére elmondta: még valóban nincs meg a hatástanulmány, azonban remélik, hogy az év végére elkészül, és ebben az esetben a jövő év elején megkaphatják az építési engedélyt.

Richard Skene hozzátette: szerinte minden rendben lesz a tervekkel, hiszen azok pontosan megfelelnek az európai uniós előírásoknak. Amennyiben mégis kifogás merül fel valami ellen, a cég hajlandó kompromisszumokat is kötni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×