eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Küszöbön a jobboldali fordulat?

Tíz emberből csak hat menne el szavazni, ha most vasárnap lennének a választások - derül ki a Tárki, a Szonda Ipsos és a Gallup legutóbbi méréseiből. A szakértők szerint a négy évvel ezelőtti helyzet ellentétje olvasható ki az adatokból: az MSZP helyett most a Fidesz vezet. A választási részvételt átlagosan 56 százalékra becsülik, ami némileg alacsonyabb, mint a parlamenti választások előtt volt.

Új jelenség, hogy a jelenlegi kormánykoalíció szokásos "bizalomvesztése" gyorsabban zajlott le, mint az elmúlt választások után megszokott volt.

Ennek magyarázata az, hogy a hivatalba lépő kormány megszorító intézkedéseket jelentett be, nem pedig osztogatásba kezdett - mondták a közszolgálati televízióban megszólaltatott elemzők.

A Medián, a Tárki, a Szonda Ipsos és a Gallup legutóbbi mérései is azt mutatják, hogy a teljes lakosság körében az MSZP népszerűsége 23-25 százalék körül mozog, a Fideszé pedig 31-40 százalék. Az elpártolók kezdetben a bizonytalanok táborát erősítették, a nyár végére azonban inkább a Fidesz felé fordultak az emberek.

Az MDF és az SZDSZ eltérően szerepel a különböző mérésekben, de a liberálisok egyik közvélemény-kutatónál sem érik el az öt százalékot.

Kiegyensúlyozottabb főváros

A szakértők szerint az már látszik, hogy Budapesten várhatóan nem lesz olyan elsöprő kormánypárti győzelem, mint négy éve, ugyanakkor meghökkentő Fidesz-előretörés sem várható. A megyei közgyűlések többségében viszont a Medián jobboldali "fordulatot" prognosztizál.

Hann Endre, a Medián igazgatója szerint azonban sok múlik még a kampányon, ennek megfelelően a két nagy politikai tábor vezéralakja egyszerre kezdi meg országjáró körútját.

A miniszterelnök két nap alatt beszédet mond Egerben, Tiszafüreden, Jászberényben, Szolnokon, Tatabányán, Tatán, Bicskén és Érden, a Fidesz elnöke csütörtökön Gyálon, Kecskeméten és Kiskunmajsán kezd, utána pedig több megyében és Budapesten is kampányol a polgári oldal mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×