eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Gyurcsány: jön a három éves költségvetési tervezés

Három évre előre rögzíti a kormány a költségvetés fő számait fejezeti kiadási tételenként, csúszó tervezéssel, nominális plafonokat is előírva, és mindezt törvénybe foglalják - nyilatkozta a Világgazdaságnak a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc elmondta, a 2006-os szintet rögzítik 2007-2008-ra minden fejezetben, és ez alól csak a nyugdíj-, a családellátás és az uniós pénzek lehívásához szükséges magyar forrás lesz kivétel.

Minden évben lesz éves költségvetési tervezés, de megváltozik a szemlélet: a bevételeket alulbecsülve, a kiadásokat inkább negatív forgatókönyv szerint számítják, a kockázatot minimalizálva dolgoznak - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc közölte, korrigálni kellett korábbi, a lapnak adott nyilatkozatát, miszerint " az államháztartási hiány köszöni szépen, jól van", illetve, hogy választási győzelem esetén "nem lesz áfaemelés, miért is lenne".

Arra a kérdésre, hogy hasonló korrekcióra más kijelentései esetében is kell-e számítani, azt mondta, az ember soha nem örül annak, ha korrigálni kell korábbi kijelentéseit, és mindig arra törekszik, hogy ez ne forduljon elő.

A miniszterelnök elmondta, a jelenlegi törvényekben megszabott adótömeg kell öt évig ahhoz, hogy a társadalmi és gazdaságfejlesztési programokat finanszírozni tudják, ezen belül minden javaslat értelmes, ami arról szól, hogy van-e jobb adószerkezet.

Hozzátette: a rendszert úgy kell átalakítani, hogy a megtakarítást, beruházást ösztönözze.

Gyurcsány Ferenc szerint a munkát terhelő járulékok csökkentésének nem volt kimutatható hatása sem a foglalkoztatásra, sem a növekedésre.

Az egészségügyi reform kapcsán azt mondta: a vizitdíj nem azért van, hogy megoldja a szektor helyzetét, hanem azért, hogy csökkentse az egészségügyi ellátórendszer indokolatlan túlterheltségét.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, több mint másfélszer annyit költenek egészségügyre, mint négy évvel ezelőtt, mégsem elég a pénz, ilyen tempóban nem lehet növelni a forrásokat.

Nem a vizitdíjról szól a reform, a lényeg a biztosítási elv következetes érvényesítése - közölte a miniszterelnök.

Egyéni járulékfizetés, világos szolgáltatási csomagok és kötelezettségek, annak a kényszerítő ereje, ha "nem fizetsz, akkor az alapszolgáltatásokat kapod meg", racionális szolgáltatás-igénybevételre késztetés, az egész ellátórendszer átalakítása - ez mind az egészségügyi reform - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a Világgazdaságnak adott interjúban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×