eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

BRFK: legyenek legális graffitis felületek!

Egy új program keretében arra kérte a rendőrség az önkormányzatokat, hogy biztosítsanak szabad falfelületet a legális graffitik számára. A Budapesti Rendőr-főkapitányság reményei szerint ugyanis így csökkennének az illegális falfirkák a budapesti épületeken. Az önkormányzatok azonban egyáltalán nem lelkesek.

A graffitizők azzal, hogy összefirkálják az épületeket és a járműveket, egyfajta szubkultúrát jelenítenek meg, ezzel tudják legközérthetőbben demonstrálni szabadságukat, hovatartozásukat - elemezte a jelenséget az InfoRádióban a BRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Jármy Tibor hozzátette: ennek ellenére rongálásnak minősül a falfirkálás.

Ezért megelőző akcióprogramot indítottak, amelynek keretében arra kérték a kerületi önkormányzatokat, hogy mérjék fel saját kerületükben a graffiti-helyzetet, és jelöljenek ki olyan területeket, ahol legálisan kiélhetik rajzolhatnékjukat a falfirkások.

A kerületek mostanában érkező reakcióiból azonban - Jármy Tibor szerint - úgy tűnik, hogy egyelőre nem sikerült megnyerni az önkormányzatokat az ötletnek, az eddigi visszajelzések alapján még nem jelöltek ki ilyen felületeket.

Arra a felvetésre, hogy esetleg a rendőrség is biztosíthatna falfelületet, az osztályvezető külföldi példákat hozva elmondta: az önkormányzatok rendelkeznek megfelelő ingatlanokkal, például gyárépületekkel ehhez.

Kérdés persze, hogy ilyen legális graffitis felületekkel csökkenthető lenne-e az épületekre kerülő falfirka mennyisége.

Jármy Tibor maga is utalt arra egy graffitis ars poeticából idézve, hogy egyáltalán nem csak az alkotásvágy, hanem az illegalitással járó izgalom és az adrenalinéhség is hajtja a graffitiseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×