eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A vizitdíj csak a jéghegy csúcsa

A vizitdíj vagy a kórházi napidíj bevezetése csak a jéghegy csúcsa. Az egészségügyben az intézményrendszer átalakítását és működési hatékonyságának növelését kellene szem előtt tartania a kormányzatnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gáspár Pál, az ICEG Európai Központjának igazgatója.

Az egészségügyben nem feltétlenül csak a forrásokat kell növelni, ami az igazi problémát jelenti az maga a struktúra, amelyben ezeket a pénzeket elköltik. Ez egy meglehetősen avítt és rossz hatékonysággal működő szerkezet - hangsúlyozta az ICEG gazdaságkutató intézet Európai Központjának igazgatója.

Gáspár Pál szerint a kormányzatnak végig kell gondolni olyan mélyreható kérdéseket, mint a finanszírozási modell, az intézményrendszer felépítése, a biztosítás kérdése.

Ezeknek a rendezése ugyanis hosszú távon együttesen elvezethet oda, hogy - akár GDP-arányosan nem is feltétlenül többet költve - az egészségügy helyzete rendeződjön, és a lakosság kedvezőtlen egészségi mutatói megváltozzanak.

A szakértő szavaiból kiderült az is: valószínűleg újból végig kell majd gondolni a gyógyszertámogatási rendszert is, hiszen évek óta folyamatosan nő a gyógyszerkassza hiánya, és a most bejelentett intézkedések csak arra lesznek elegendők, hogy lelassuljon a hiány növekedése.

Euró legkorábban 2013-ban lehet

Gáspár Pál úgy vélte: Magyarországon minél hamarabb be kellene vezetni az eurót, azonban 2013-2014 előtt erre nincs reális esély.

Az inflációs és a hiánnyal kapcsolatos maastrichti követelmény ugyanis nagy eséllyel nem fog teljesülni 2009-re. 2010-ben pedig választások lesznek, ami nyilvánvalóan befolyásolja a gazdasági folyamatokat.

A gazdasági szakértő hozzátette: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy - mint arra a Konvergencia Tanács javaslatot tett - 2008-ban tető alá lehetne hozni egy megállapodást a parlamenti pártok és az érdekképviseletek részvételével az euró-bevezetés dátumáról.

Gáspár Pál szerint egyrészt kérdéses, hogy az adott politikai körülmények között mennyire reális egy ilyen megállapodás létrejötte, másrészt kérdés az is, hogy - ha meg is születik - mennyire tartanák magukat ahhoz a pártok egy esetlegesen kiélezett választási kampányban.

A szakember szerint az is bizonytalan, hogy 2007-2008-ban hogyan alakul a gazdaság és az államháztartás helyezte, ez határozza meg ugyanis, hogy lesz-e értelme egyáltalán céldátumról beszélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×