INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mi van a MeH és a Nexus szerződésében? Olvassa el!

InfoRádió / MTI
A Miniszterelnöki Hivatal és az augusztus 20-ai rendezvényeket - így a tűzijátékot is - szervező Nexus Reklámügynökség Kft. között létrejött szerződés egyik pontja tartalmazza ugyan a vis maior esetén érvényes rendelkezéseket, de úgy fogalmaz, "ha vis maior következik be (...), ha csak a Megrendelő (a MeH) írásban másként nem rendelkezik, a Vállalkozónak (Nexus Kft.) folytatnia kell a szerződéses kötelezettségek teljesítését a józan és a gyakorlati megfontolás határain belül".

A - Kormányszóvivői Irodán szerdán a sajtó számára nyilvánossá tett - szerződés e pontjának folytatásában az olvasható, hogy a vállalkozónak "olyan teljesítési feltételeket kell keresnie, melyeket nem akadályoz a vis maior eseménye".

Ehhez a ponthoz kapcsolódik még egy olyan kitétel, mely szerint a több évre visszamenő meteorológiai statisztikák szerint kevéssé valószínű, de nem zárható ki a rossz időjárás. Ennek esetén a rendezvény átszervezésével, átalakítással próbálják azt megtartani, és csak végső esetben jöhet szóba annak más időpontra történő áthelyezése.

A kontraktus tartalmaz egy olyan részt is, amely a tűzijáték vállalkozónak felróható okból történő meghiúsulása esetén lép életbe. E szerint ilyen esetben a vállalkozónak 30 millió forint kötbért kell fizetnie.

A biztonsági és egészségügyi feladatokkal összefüggésben leginkább a pirotechnikai tevékenységekkel kapcsolatos rendelkezések olvashatók.

A szerződés úgy fogalmaz, hogy a kontraktus mellékletét képező egészségügyi és biztonsági terv szerint köteles a vállalkozó a rendezvények biztonságát és egészségügyi ellátását biztosítani.

Ez az egyoldalas melléklet azonban csupán azt tartalmazza, hogy a frekventált csomópontokon hét mentőautó "áll rendelkezésre", valamint egyeztetnek a társrendezvényekkel és az ügyeletes kórházakkal. Ezen kívül a terv a parkolási tilalomra és az útzárás biztosítására vonatkozik.

A szerződés egyik melléklete a tűzijáték tűzvédelmi feladatainak biztosítási terve, amelyet a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság készített.

A MeH és a Nexus Kft. közötti szerződés úgy rendelkezik, hogy a megrendelő a szerződésszerű teljesítés esetén augusztus 21-étől számított tizenöt napon belül köteles a teljesítésigazolást kiadni. Nem szerződésszerű teljesítés esetén a megrendelő ezt megtagadhatja.

A Nexus Kft. bruttó 249.996.000 forintért vállalta az augusztus 20-ai rendezvények kivitelezését. A szerződést a kft. részéről Simon Gábor ügyvezető, a MeH oldaláról Bodor Tibor főcsoportfőnök írta alá.

Ismert, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték idején kitört vihar négy halálos áldozatot követelt, egy ember eltűnt, és több százan megsérültek.

A Miniszterelnöki Hivatalban indult vizsgálat során visszavonták a hivatal azon főosztályvezetőjének, Bodor Tibornak a vezetői megbízását, aki a MeH nevében aláírta a szerződést az augusztus 20-i ünnepséget szervező céggel.

Fegyelmi eljárás indult az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese ellen, aki e-mailben értesítette a katasztrófavédelmet a közelgő viharról, vizsgálják az OMSZ vezetőjének felelősségét, valamint felmentették azt a katasztrófavédelmi ügyeletest, aki nem olvasta el az OMSZ-től kapott értesítést, és a katasztrófavédelem vezetőinek felelősségét is vizsgálják.

A címlapról ajánljuk