INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kedden vihart jelzett a Főpolgármesteri Hivatal

Infostart / InfoRádió
Az augusztus 20-i tragikus kimenetelű vihar és a felelősöket kereső vizsgálat után kedd délután már arra figyelmeztette a Főpolgármesteri Hivatal a budapestieket, hogy vihar várható.

A közlemény szerint 60-70 km-es széllökésekre, villámlásra és záporra lehetett számítani. A hivatal ezért arra figyelmeztette a budapestieket, hogy maradjanak zárt helyen, csukják be az ablakokat és ne tartózkodjanak fák alatt.

A tűzijáték éjszakáján 4 ember életét követelő vihar után megindult a felelősök utáni kutatás, és többen felvetették Demszky Gábor főpolgármester felelősségét is. Õ ugyanakkor elhárította a vádakat.

Demszky Gábort választási riválisa, Tarlós István, a Fidesz által támogatott független jelölt is védelmébe vette és azt mondta, hogy a főpolgármester: "nem béljós, és ha nem volt információja a ... közelgő viharról , nem lehet direkt módon felelőssé tenni".

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a fővárosnak nincs a tömegrendezvények során bekövetkező esetleges katasztrófákra kidolgozott akcióterve.

Demszky pár éve még tornádóról beszélt

A főpolgármester 2004 nyarán arra figyelmeztette a fővárosiakat, hogy tornádó erejű vihar fenyegeti Budapestet és ezért felszólította a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Demszky akkor fokozott készültségbe helyezte a Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokságot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Vadász János ugyanakkor azt mondta: a szolgálat "nem tett közzé olyan előrejelzést, amire ilyen tartalmú felhívást indokolt tenni" Mozgalmas időjárásra volt kilátás, de szélsőséges helyzetet nem vártak.

A főpolgármester később azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy félreértés volt a hír, és hogy nem ő adta ki azt a közleményt, amelyben az állt, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Tornádó nem volt, és a főpolgármesternek azóta többször is fejére olvasták a prognózist.

Egyik közlekedési beruházásokról szóló idei bejelentését például a Fidesz "ígéret- tornádónak" titulálta.

Demszky megjegyzése kapcsán még feljelentést is tettek az akkori legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen, közveszéllyel való fenyegetés miatt.

A címlapról ajánljuk