eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kedden vihart jelzett a Főpolgármesteri Hivatal

Az augusztus 20-i tragikus kimenetelű vihar és a felelősöket kereső vizsgálat után kedd délután már arra figyelmeztette a Főpolgármesteri Hivatal a budapestieket, hogy vihar várható.

A közlemény szerint 60-70 km-es széllökésekre, villámlásra és záporra lehetett számítani. A hivatal ezért arra figyelmeztette a budapestieket, hogy maradjanak zárt helyen, csukják be az ablakokat és ne tartózkodjanak fák alatt.

A tűzijáték éjszakáján 4 ember életét követelő vihar után megindult a felelősök utáni kutatás, és többen felvetették Demszky Gábor főpolgármester felelősségét is. Õ ugyanakkor elhárította a vádakat.

Demszky Gábort választási riválisa, Tarlós István, a Fidesz által támogatott független jelölt is védelmébe vette és azt mondta, hogy a főpolgármester: "nem béljós, és ha nem volt információja a ... közelgő viharról , nem lehet direkt módon felelőssé tenni".

Hangoztatta ugyanakkor, hogy a fővárosnak nincs a tömegrendezvények során bekövetkező esetleges katasztrófákra kidolgozott akcióterve.

Demszky pár éve még tornádóról beszélt

A főpolgármester 2004 nyarán arra figyelmeztette a fővárosiakat, hogy tornádó erejű vihar fenyegeti Budapestet és ezért felszólította a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Demszky akkor fokozott készültségbe helyezte a Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokságot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Vadász János ugyanakkor azt mondta: a szolgálat "nem tett közzé olyan előrejelzést, amire ilyen tartalmú felhívást indokolt tenni" Mozgalmas időjárásra volt kilátás, de szélsőséges helyzetet nem vártak.

A főpolgármester később azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy félreértés volt a hír, és hogy nem ő adta ki azt a közleményt, amelyben az állt, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Tornádó nem volt, és a főpolgármesternek azóta többször is fejére olvasták a prognózist.

Egyik közlekedési beruházásokról szóló idei bejelentését például a Fidesz "ígéret- tornádónak" titulálta.

Demszky megjegyzése kapcsán még feljelentést is tettek az akkori legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen, közveszéllyel való fenyegetés miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×