INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Fidesz: a kormány ellehetetleníti a megyék működését

InfoRádió / MTI
A Fidesz szerint a kormány el akarja lehetetleníteni a megyei önkormányzatok működését azzal, hogy a regionális APEH-hivatalokhoz helyezi az illetékek behajtásának jogát.

Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője úgy vélte: a kabinet ezután megváltoztatja majd a befolyt pénz elosztását is, és az eddig szabadon felhasználható összeget ezentúl normatív formában juttatja vissza, meghatározva, hogy mire költhetik azt a megyei önkormányzatok.

Az ellenzéki politikus szerint ezzel nemcsak ellehetetlenül a megyék működése, hanem az illeték beszedésének hatékonysága is romlik.

"Azt én nem tudom mondani, hogy biztos nem lesz változás, de, hogy a megyei önkormányzatokat meg fogja illetni az illetékbevétel meghatározott része és a törvényben garantált része, az biztos, és ugyanúgy szabadfelhasználású pénzek, mint ahogy eddig" - reagált a Jauernik István az MSZP országgyűlési képviselője a fideszes politikus szavaira.

Az MSZP-s képviselő szerint logikus döntés, hogy az illetékbeszedés átkerül az APEH-hez.

A járandóság beszedésével évek óta küszködnek a megyei önkormányzatok, a különböző megyék eltérő hatékonysággal jutnak hozzá az illetékhez, jelenleg 35-40 milliárd forint a kintlévőség - mondta Jauernik István.

A címlapról ajánljuk