eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mi lesz a kóbor állatokkal?

Telt ház van a menhelyeken, nem tudnak több állatot befogadni. Az örökbefogadási kedv is csökkent. Az állatvédelmi törvényt várhatóan szigorítják.

Telt házzal működik a fővárosi Illatos úti állattelep. Jelenleg több mint nyolcvan állatot gondoznak az intézményben. Ide nemcsak a közterületről befogott állatok kerülnek, hanem az állategészségügyi telep köteles befogadni a leadott jószágokat is.

Dr. Kozma Tamás telepvezető szerint a gond nem a leadott fiatal kutyákkal, hanem a nagy testű öreg ebekkel van. Gyakran előfordul, hogy néhányat közülük elaltatnak. A főállatorvos szerint megoldást csak az jelentene, ha minden állatot azonosító chippel látnának el, így könnyen megtalálhatnák gazdáját.

"Sajnos a telepünk szinte majdnem mindig tele van, sokszor nem is tudunk átvenni leadott állatokat. A kölyök állatokat viszonylag könnyebben gazdához tudjuk juttatni, de a telep férőhelye véges. Ha 94 férőhelyünk van, a 95-dik kutyát csak úgy tudjuk átvenni, ha egyet elaltatunk" - mondta Kozma Tamás.

A Rex Kutyaotthon sem fogad

A Rex Kutyaotthon Alapítványnál is telt ház van, ők sem tudnak talált állatot fogadni. A telep vezetője szerint a gond az, hogy egyre ritkábban fogadnak örökbe állatokat. Koleszár István szerint ha valaki kutyát vagy macskát talál, akkor a tulajdonos-keresésben tudnak segíteni, szükség esetén a kötelező oltások díját is átvállalják.

"Naponta több tucat felkérést kapunk kóbor állatok elhelyezésére. Sajnos csak abban az esetben tudunk új állatokat fogadni, ha tőlünk is örökbe fogadnak. Én úgy gondolom, hogy nem nőtt a kóbor állatok létszáma, csak az emberek jobban odafigyelnek rájuk, ezért nő a létszám a menhelyeken is" - mondta Koleszár István.

Rosszak az örökbeadási statisztikák

A Noé Állatotthonban sem tudnak már több állatot fogadni. Õk is az új tulajdonos keresésében tudnak segítséget nyújtani - mondta az állatotthon szóvivője, Bélafalvy Krisztina.

"Nem túl jók az örökbeadási statisztikák, évente 300-400 állatot tudunk örökbe adni. Ez nagyon kevés, hiszen naponta 40-60 állatot akarnak leadni" - fogalmazott a szóvivő.

A minisztérium egyelőre hallgat

A témával kapcsolatban az InfoRádió megkereste a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot is, de a nyári szabadságolások miatt egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben.

A tárca is értesült egyébként arról, hogy telt házzal működnek a menhelyek, mert megnőtt a kóbor állatok száma. A minisztérium ezért szigorítani szeretné az állatvédelmi törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×