eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Itt az új magyar útlevél, csak nem az, aminek látszik

Pontosan két hét múlva, augusztus 29-től már Magyarországon is csak biometrikus útleveleket állítanak ki. Jobban mondva csak elektronikusat, mivel biometrikus azonosító adatok, például ujjlenyomat egyelőre nem lesz még az útlevélbe épített chipen. Az csupán az útlevélben is olvasható adatokat tartalmazza majd.

Bár egy rangos számítástechnikai kiállításon egy német kutató szemléltette is, hogyan lehet az elektronikus útleveleket hamisítani, a Nyilvántartó Hivatal vezetője szerint biztonságos lesz a magyar útiokmány.

Urbán György kiemelte: mire valódi biometrikus adatokat is tartalmaz majd a chip, addigra már egy fejlesztett hozzáférési protokollal ellenőrzik majd az útleveleket, ami kiszűri a hamisított okmányokat.

Erre azonban még várni kell, méghozzá nem is keveset, hiszen az ujjelnyomatok csak 34 hónap múlva kerülnek rá a chipekre.

A magyar elektronikus útlevél mintapéldányai már elkészültek, és tökéletesen megfelelnek az uniós előírásoknak - hangsúlyozta Urbán György, aki szerint az EU által szabott határidőre, augusztus 29-re be is vezetik.

Az új, elektronikus útiokmányok kiállítása ugyanannyiba kerül majd, mint az eddigi hagyományos útleveleké.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×