eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A volt kultuszminiszter a 2007-es pénzből is költött

Bozóki András volt kulturális miniszter nem csak a teljes ideit, hanem már a 2007-es miniszteri keret egy részét is elköltötte hivatalának utolsó heteiben. A rendszerváltás óta eddig mindegyik kultúráért felelős tárcavezető időarányosan költött a választási évben.

A kultúráért felelős miniszteri keret nagyságát a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény határozza meg. Ez a költségvetési törvényben szereplő NKA-keret működési költségekkel csökkentett részének 25 százaléka. Az idén 2,3 milliárd forint.

Ebből a miniszteri keretből általában a költségvetési fejezetek közé be nem férő programfinanszírozási és intézmény-fenntartási feladatokat oldja meg a kultúráért felelős tárca.

Hetvenhat százaléka, azaz 1,7 milliárd forint ment el például a németországi kulturális évad, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Miskolci Operafesztivál, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budafest, a képzőművészeti nagykiállítások, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Pécsi Filmünnep, a Veszprémi Ünnepi Játékok vagy a Titanic Filmfesztivál támogatására.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó kapott 8 millió forint támogatást a Nemzeti Kulturális Alap színházi keretéből, a kiemelt események támogatására szólóból 23 millió forintot. Bozóki András így adott saját idei keretéből 15 milliót, a jövő évi terhére pedig 20 milliót a 2006-os POSZT-ra.

Figyelemre méltó azonban, hogy 2005-ig lényegében nem is volt miniszteri keret az egykori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál. Tavaly a kulturális alapprogram terhére fizettek ki 3,8 millió forint támogatást egyedi döntéssel. Ezt a pénzt összesen három pályázó kapta, de erről nem a miniszter, hanem szakmai kollégiumok döntöttek.

Idén januárban a volt kulturális miniszter saját keretéből adott például 5 millió forintot a Hócipő című szatirikus kéthetilap további számainak megjelentetésére. Kétmillió forintot a Korona kiadónak az MDF-es Csapody Miklós két kötetének megjelentetésére, 600 ezret a Politikatudományi Szemle, egymilliót az abonyi Református Egyházközösség a templom padlózatának felújítására, de Fitz József könyvdíjra öt kiadó is kapott 100-100 ezer forint támogatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×