eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sólyom László: hitelét veszítheti a demokrácia

A köztársasági elnök szerint a magyar társadalomban továbbra sem egységes az 1956-os forradalom megítélése. Sólyom László a Figyelő című hetilapnak adott interjúban beszélt erről.

Az államfő azt mondta: a kérdés az, mikor lesz 1956 a magyar nemzettudatban olyan, mint az 1848-as forradalom. Sólyom László hangsúlyozta: az '56-os események idei, 50. évfordulója világesemény lesz, ezért Magyarországnak méltóan kell szerepelnie.

A csütörtökön megjelenő lap interjújában úgy fogalmazott: ennek érdekében minden jelentős politikai erőnek és valamennyi '56-os szervezetnek ott kellene lennie az ünnepségeken, függetlenül attól, mi az álláspontja a magyar belpolitikában.

Hitelét vesztheti a demokrácia

A köztársasági elnök szerint hitelét vesztheti a demokrácia, ha polgárjogot nyer, hogy a jó cél bármilyen módszert szentesít, és például a választási ígéretek semmire nem köteleznek.

Sólyom László úgy vélte: a választások előtt meg kellett volna ismételnie korábbi felhívását, miszerint a felelős döntéshez információra van szükség, és a kampánynak arról kell szólnia, hogy a pártok milyen módon akarnak úrrá lenni a nehézségeken.

Az államfő a kormány intézkedési csomagjáról azt mondta: az aláírás előtt nemcsak alkotmányos szempontból vizsgálta a törvényeket, hanem konzultált többek között Járai Zsigmond jegybankelnökkel, Surányi Györggyel, a Konvergencia Tanács tagjával, valamint nagyvállalatok, bankok vezetőivel és neves közgazdászokkal is arról: milyen kockázatai lennének a csomag elutasításának.

Nem kap érdemi választ a Külügyminisztériumtól

Sólyom László bírálta a magyar külpolitikát, amelyet túl óvatosnak nevezett. Hozzátette: külföldi útjai előtt nem mindig érkezik érdemi válasz a Külügyminisztériumtól, ha megkérdezi, mi a magyar álláspont egy-egy konkrét kérdésben.

A köztársasági elnök közölte azt is: csak a vízumkötelezettség eltörlése után utazik az Egyesült Államokba. Sólyom László elmondta: ezt közölte George Bush amerikai elnökkel is, amikor Magyarországon tartózkodott.

Az államfő hozzátette: októberben csak a kanadai magyarokhoz látogat el, az egyesült államokbelieknek pedig üzenetet küld.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×