eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az egészségügyi miniszter nem érti

Megbízott vezetőként, az új pályázat kiírásáig látja el Gorove László, eddigi főigazgató-helyettes az Országos Mentőszolgálat irányítását - közölte az egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Molnár Lajos az eddigi vezető, Takács Zoltán távozásáról azt mondta: nem érti a döntést, mert a szervezet korábbi irányítójával egyetértésben dolgozták ki a 10 százalékos létszámleépítésről szóló kormányzati javaslatot. Sőt, a tárcavezető azt állítja, hogy Takács Zoltán találta ki az egész létszámleépítést.

Az eddigi főigazgató a döntését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a magyarországi mentés és betegszállítás jövőjével összefüggő miniszteri határozattal.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter most azt hangsúlyozta: a 10 százalékos létszámleépítés nem érinti majd a sürgősségi betegellátást, és a betegszállítást a jövőben magáncégek is végezhetik.

Nem a főigazgató javaslata volt

Az egészségügyi miniszter szavaira reagálva Takács Zoltán közölte: azért vált meg vezetői beosztásától, mert nem értett egyet a mentőszolgálatot érintő döntések módszerével, és azzal sem, hogy a döntések azonnali hatállyal lépjenek életbe.

A lemondott főigazgató elmondta azt is: valóban készült egy racionalizálási javaslat, amely arra irányult, hogy a mentőszolgálat megőrizhesse likviditási helyzetét, azonban ezt a javaslatot a miniszter kérésére készítette el.

Takács Zoltán hangsúlyozta: nem igaz, hogy az elkészült anyag az ő javaslata lett volna.

A miniszter úr ezt a döntését egyedül hozta meg; a döntések határidejével és módszerével nem lehet azonosulni - fogalmazott az Országos Mentőszolgálat leköszönt főigazgatója.

Leépítés több lépcsőben

A megbízott főigazgató, Gorove László arról beszélt, hogy a létszámleépítést több lépcsőben hajtják végre, de két hetet kért a feladatok áttekintésére.

Az egészségügyi tárca döntése értelmében azonnali hatállyal 10 százalékkal csökkentik a dolgozók létszámát, így összesen 734 embert bocsátanak el az Országos Mentőszolgálattól.

Elsősorban próbaidős és a nyugdíj mellett foglalkoztatott adminisztrációs, illetve mentőautókon dolgozó munkatársaktól válnak meg.

"Megtámadták egy nemzeti intézményünket"

A Fidesz "átgondolatlan támadásnak" tartja a mentőszolgálat átszervezését. Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere az InfoRádiónak azt mondta: a mentés önálló lábra állításához többmilliárd forintos beruházásra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×