eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Darabokra szedik a kormány Zöld könyvét

Az egészségügyi dolgozók szakszervezete és a nagycsaládosok egyesülete elutasítja, az InfoRádió által megkérdezett kórházi vezetők pedig nem értik a társadalmi vitára bocsátott Zöld könyv tartalmát. Utóbbiak szerint hozzájuk egy másik változat jutott el korábban, amelyhez képest az internetről letölthető Zöld könyv egy konkrétumok nélküli tervezet.

Alkalmatlannak tartja a társadalmi vitára az egészségügyi reformelképzeléseket tartalmazó Zöld könyvet az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Cser Ágnes az InfoRádióban elmondta: a dokumentum egyes elemei arra utalnak, hogy azt gazdasági érdekcsoportok igényei alapján készítették el.

Az érdekképviseleti vezető úgy fogalmazott: az ágazat olyan közszolgáltatás, amely nem lehet a profitszerzés alapja.

Cser Ágnes hozzátette: azt is kifogásolják, hogy a Zöld Könyv alapján a munkavégzés megfelelő feltételei sem biztosítottak az egészségügyben dolgozók számára.

A nagycsaládosok is elutasítják

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete is elutasítja az egészségügy átalakítására vonatkozó elképzeléseket tartalmazó Zöld könyvet.

Szabó Endre, a szervezet elnöke szerint a tervezett intézkedések, például a vizitdíj, a receptdíj, vagy a kórházi kezelés után kifizetendő napidíj, a többgyermekes családokat sújtja a legnagyobb mértékben.

Az egyesület azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a társadalombiztosítás egészségügyi rendszerét szolidaritási alapról részben üzleti alapra kívánják helyezni.

Szabó Endre úgy vélik: ez sértené az esélyegyenlőséget, és rontaná egyes társadalmi rétegek orvosi ellátását.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete mielőbbi tárgyalásokat szorgalmaz az ügyben az egészségügyi kormányzattal, illetve szükség esetén a miniszterelnökkel.

Az igazgatók csodálkoznak

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint a reformelképzeléseket tartalmazó Zöld könyvből csak egy van. Az InfoRádió által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó kórházvezetők szerint azonban kettő.

Az igazgatók ezt azután mondták, hogy letöltötték az internetről a tárcavezető által ismertetett dokumentumot, és összehasonlították azzal, amelyet júniusban juttattak el hozzájuk.

Egyikőjük úgy fogalmazott: a társadalmi vitára bocsátott szakmai anyag valójában a laikusok számára készített közvélemény-kutató és népnevelő jellegű egészségügyi propagandafüzet konkrétumok nélkül.

A szakemberek szerint a nagyközönségnek szánt Zöld Könyv nem alkalmas az intézményi struktúra átalakítására, és az ellátás javítására, mivel a bemutatott dokumentum az eredeti lebutított változata.

Volt olyan kórházigazgató, aki azt kifogásolta, hogy a szakmai konszenzus nélkül került a nyilvánosság elé a dokumentum.

A Zöld Könyvvel kapcsolatban jövő héten foglal állást a Magyar Orvosi Kamara és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete is.

Valóban különbözik

Az InfoRádió birtokában lévő, a minisztérium júniusban kidolgozott részletes Zöld könyve, és az internetről letölthető anyag valóban különbözik egymástól.

Csak egy példa a sok közül: a vizitdíjról a lakosság számára elérhető példányban arról olvasni, hogy a vizitdíj a hálapénzt váltaná ki, és utólagosan vissza lehetne téríteni, vagy mentességet lehetne megállapítani a rászorulóknak.

Az előzetesen a szakma számára megírt anyagból viszont már azt is megtudhatjuk, hogy a vizitdíj mértéke 300 forint lenne, a rendelőkben pedig 500 forint, amit minden alkalommal meg kell fiztetni az évi 12 orvos-beteg találkozón felül.

Amennyiben a beteg nem a választott háziorvosához megy, akkor többet, 600 forintot kell fizetnie a részletes Zöld könyv szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×