INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Pécsi prostituáltak: munka csak vállalkozói igazolvánnyal

Infostart / InfoRádió
Be kell fizetniük a pécsi prostituáltaknak az adóhivatal által kiszabott mulasztási bírságot - döntött a Baranya megyei bíróság. Az örömlányok azért fordultak a bírósághoz, mert az adóhivatal egy ellenőrzés során megbüntette őket, mondván: nem váltották ki a vállalkozói igazolványt.

A 17 örömlány jogi képviselője az InfoRádióban elmondta: az adóhivatal az ellenőrzés után mulasztási bírsággal sújtotta ügyfeleit, amiért vállalkozói igazolvány nélkül folytatták tevékenységüket.

Árva Tamás álláspontja szerint ugyanakkor a New York-i egyezmény tiltja, hogy a hatóságok nyilvántartást vezessenek az örömlányokról, ezért nem lehet kötelezni őket vállalkozói igazolvány kiváltására.

A Baranya megyei bíróság azonban elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy az adóhatóság nyilvántartási rendszerében nem azt rögzítik, hogy valaki prostitúciós tevékenységet végez, hanem, hogy egyéb gazdasági szolgáltatásra váltja ki valaki a vállalkozói igazolványt - tette hozzá az ügyvéd.

A bíróság szerint így nem valósul meg a regisztráció, az örömlányoknak pedig be kell fizetniük a bírságot.

Árva Tamás hangsúlyozta: az országban ez volt az első ellenőrzés, amely az említett indok miatt bírság kiszabásával végződött.


A címlapról ajánljuk