eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lázadás a BKV-nál

Már ebben a kormányzati ciklusban fizetős lesz a felsőoktatás és az egészségügy - értesült a Népszabadság, amelynek írása szerint az utólag fizetendő képzési hozzájárulásról letett ugyan a kormány, de az elkövetkező négy évben bevezetik a tanulmányok idején fizetendő tandíjat. Fizetni kell majd az egészségügyben is: bár a sürgősségi ellátás biztosítási jogviszonytól függetlenül mindenkinek jár majd, a többi ellátásnál a betegnek is részt kell vállalnia a költségekből.

Fizetős felsőoktatás és egészségügy

A hét végi kormányülésen a Népszabadság információi szerint úgy döntöttek, hogy a felsőoktatásban és az egészségügyben már e ciklusban fizetni kell a szolgáltatásokért. A kormány tagjai arra jutottak Balatonőszödön, hogy a költségvetés gyorsabb tehermentesítése, egyben egy változó felsőoktatási szerkezet érdekében még ebben a ciklusban bevezetik a tanulmányok idején fizetendő felsőoktatási tandíjat. Párhuzamosan kidolgozzák a támogatások egy olyan rendszerét, amellyel élve a rászorulók, illetve a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérők nem kerülnek az eddiginél nehezebb helyzetbe.

Ugyancsak alapvetően új filozófiára épül az egészségügy pénzellátása. Bázisként megmarad, hogy a biztosítási jogviszonytól függetlenül mindenkinek jár a sürgősségi ellátás - vagyis kijön érte és ellátja, adott esetben kórházba viszi a mentő. A második, a csak a biztosítottaknak járó egészségügyi szolgáltatások rendje azonban alapvetően megváltozik. A költségek nagyobb részét továbbra is a biztosító állja, de minden meghatározó mozzanatnál a betegnek, illetve vizsgálatra várónak is részt kell vállalnia a költségekből.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy tiltakozások sorozatát váltották ki Erdélyben a második Gyurcsány-kormánynak a határon túli magyarságot érintő megszorító intézkedései. Legtöbben a Határon Túli Magyarok Hivatalának a megszűnéssel egyenértékű leépítését ellenzik, mások a Máért felszámolását, valamint a Magyar Televízió határon túli műsorainak "megnyirbálását" kifogásolják.

A pártbejegyzés előtt álló Magyar Polgári Szövetség a napokban bejelentette: Erdély-szerte tiltakozó megmozdulásokat tervez, ha amagyar kormány nem változtat a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikáján.

Az Index írása szerint a közlekedési dolgozók 20 tagú egyesülete megelégelte, hogy Aba Botond a BKV sofőrjeire hárította a felelősséget a rossz klíma és a felsővezetékszakadások miatt is.

A Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete közleményében keményen kioktatja Aba Botondot, mondván, hogy "a vezérigazgató valószínűleg azt sem tudja, hogy a járművezetőket menetíró berendezés ellenőrzi". A dolgozók szerint a BKV vezetői "a saját kapkodásuk és alkalmatlanságuk következményeit a leginkább kiszolgáltatott, egyszerű dolgozókra hárítják". Azt akarják, hogy a vezérkar kérjen tőlük bocsánatot.

A BKV cáfol, és azt állítja a cég "vezetése egyetlen alkalommal sem hárította az esetleges problémákat a járművezetőkre. Pedig az állítólag gyorshajtó villamossofőröket tényleg hibáztatta a cég.

Az ország különböző részeiből gépjárművezető-hiányt jeleztek a fuvarozók - írja a Világgazdaság. A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a kvalifikált magyar gépkocsivezetők ezrével dolgoznak az Európai Unióban.

Peredi Péter elmondta, hogy a sofőrhiány a személyautótól a kamionig minden gépjárművet érint. Vannak, akik a helyi újságban is hirdettek, de nem volt jelentkező, emiatt pedig hiába a megrendelés, nagy értékű teherautók állnak; három-négy gépjárművet üzemeltető vállalkozások mennek tönkre, mert még a lízingdíjat sem tudják fizetni.

Megoldás lenne külföldiek foglalkoztatása, de ez hosszú procedúrát igényel. A magyar szabályozás szerint ugyanis a fuvarozónak kell bizonyítania, hogy nincs a munkakörre magyar jelentkező.

A Napi Gazdaság azt írja: a bejelentett intézkedési csomag, már hatályba lépése előtt komoly kiadásokat generálhat.

Az informatikusok szerint az intézkedések miatt szükségessé váló módosítások összetettségük miatt nagy költségeket jelentenek. A változások adaptálása az ügyviteli rendszerekbe a programok eredeti vásárlási értékének 15-30 százalékát is elérhetik.

Az irodák iránti kereslet tovább erősödött a legtöbb nagy európai piacon, elérve a rekord-mennyiségű, 2,3 millió négyzetmétert a vizsgált 14 európai városban, állítja a CB Richard Ellis legfrissebb tanulmánya, amelyet a Portfolio.hu cikke idéz.

A 2006-os első negyedéves EMEA (Európa, Közel-kelet és Afrika) régió irodapiaci jelentésében a CBRE adatai szerint az erőteljes bérlői aktivitás bérleti díj növekedését eredményezte számos európai kulcs fontosságú piacon, kivéve néhány német városban és Amszterdamban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×