eur:
394.33
usd:
370.43
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fél évet élt az áfacsökkentés

A kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Az elemző nagyobb bevételt jósol, a Fidesz igazságtalanságról beszél, az SZDSZ pedig nem is tudott róla.

Katona Tamás hozzátette: a korábbi egyeztetéseken elhangzott munkáltatói és szakszervezeti javaslatra kerestek olyan megoldást, hogy ne a 15 százalékos kulcsot kelljen 20 százalékra emelni. Ezt a feltételt teljesítené a 17 és 23 százalékos áfakulcs.

Ez a megoldás kevesebb terhet jelent az alacsony jövedelműek által leginkább vásárolt és igénybevett szolgáltatások alacsonyabb ára miatt, illetve a kereskedelmi forgalom sem csökkenne olyan mértékben, mintha 20 százalékra emelnék a 15 százalékos kulcsot.

Szélesebb termékkör, nagyobb bevétel

A két áfakulcs emelése jóval nagyobb termékkört érint, mint a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelése, ami az eredeti kormányzati elképzelésekben szerepelt. Így ez a lépés nagyobb bevételt jelent az államnak - mondta az InfoRádióban a Takarékbank elemzője.

Suppan Gergely szerint az intézkedés erre az évre mintegy 10-20 milliárd többletbevételt jelent az eredeti tervekhez képest, éves szinten pedig akár 60-70 milliárdos többletet is jelenthet. Kérdés persze, hogy a reáljövedelmek, illetve az életszínvonal csökkenése mennyire veti vissza jövőre a fogyasztást - tette hozzá az elemző.

Suppan Gergely megjegyezte: a most bejelentett lépés inflációs hatása magasabb, mint az eredeti elképzelésé, így várhatóan egy-kéttized ponttal felfelé módosulnak az inflációs várakozások.

Fidesz: igazságtalan, ráadásul Gyurcsány nem is ezt ígérte

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint igazságtalan és helytelen lépés az áfa emelése. Szijjártó Péter az InfoRádiónak nyilatkozva emlékeztetett: a választási kampányban Gyurcsány Ferenc tagadta, hogy a nyáron emelkedik az általános forgalmi adó mértéke.

"A választási kampányban azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy miért lenne áfaemelés, ehhez képest ma ott tartunk, hogy örülni kellene annak, hogy az előzetesen bejelentett mérték helyett csak kisebb mértékben emelik az áfát" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint a 15 százalékos áfakulcs 17 százalékra emelése a szerényebb anyagi körülmények között élő családoknak nagy terhet jelent majd, hiszen ők azok, akik bevételük nagy részét az ebbe a kulcsba tartozó alapvető fogyasztási cikkekre és élelmiszerekre költik. "Gyurcsány Ferenc most őket hozta nagyon nehéz helyzetbe" - vélekedett Szijjártó Péter.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: tavaly nyári vitájukban Orbán Viktor azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy az adóreformot ne az áfacsökkentéssel kezdjék, mert az elsősorban a gazdagabbaknak kedvez, inkább az szja legalsó sávját csökkentsék 18-ról 13 százalékra.

Az SZDSZ-t elfelejtették tájékoztatni?

A Szabad Demokraták Szövetsége nem tudott az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentett áfaemelésről - mondta a párt elnöke.

Erről nem volt kormánydöntés - jelentette ki Kuncze Gábor, akinek nyilatkozatát bővebben itt olvashatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×