eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Azonnali tandíjat vezet be a kormány!

Tandíjat, hivatalos nevén fejlesztési részhozzájárulást vezet be a felsőoktatásban a kormány - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter. Fizetniük a tanulmányaikat 2007-ben elkezdőknek kell, méghozzá 2008-tól, első évük tanulmányi eredményeinek függvényében.

Hiller István elmondta: 2008 szeptembertől az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell évente fizetni.

A tárcavezető közölte: ettől az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek. Így az alapképzésben havonta minimum 4.375, maximum 13.125 forintot kell fizetni.

A fejlesztési részhozzájárlás a 2007/2008-as tanévtől lép életbe,
fizetniük a 2007-ben beiratkozottaknak kell, 2008-tól, első évük tanulmányi eredményétől függően.

A hallgatók közül a legeredményesebb 15 százalék fizetési mentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap.

A részhozzájárulás megfizetése alól mentesülnek a doktori képzésben részt vevők, az első felsőfokú szakképzést megszerzők, a halmozottan hátrányos helyzetűek.

Újdonság, hogy hiába vesznek fel valakit államilag finanszírozott képzésre, ha nem teljesít félévente legalább 30 kreditet, kikerül az államilag finanszírozott oktatásból.

A rendszer fordítva is működik: ha valakit költségtérítéses képzésre vesznek fel, de kiemelkedően teljesít, átkerülhet államilag finanszírozott képzésre.

Hiller István szerint az intézkedés igazságosabbá teszi a felsőoktatás rendszerét, növeli az egyetemek szabadságát és jutalmazza a teljesítményt.

Ösztöndíj és fejlesztés

A miniszter hozzátette: az új rendelkezés a központi költségvetést nem érinti egyetlen fillérrel sem, a hozzájárulás az intézményeknél marad.

Az oktatási és kulturális miniszter közölte: a befolyt összeg legkevesebb egyharmadát, maximum ötven százalékát kötelezően tanulmányi ösztöndíjra kell fordítani.

A fennmaradó összeget intézményfejlesztési célokra lehet felhasználni az egyetemi szenátus döntése alapján.

A tárcavezető kitért arra, hogy jelenleg minden államilag finanszírozott hallgató átlagosan 525 ezer forintjába kerül az adófizetőknek évente.

Nem fair, ha a szorgalmas és a lusta diák ugyanazt kapja az adófizetőktől - jelentette ki a miniszter.

A HÖOK nem támogatja

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem támogat semmilyen olyan megoldást, amely az államilag finanszírozott hallgatókra terheli rá képzési költségük egy részét - mondta az InfoRádióban a szervezet elnöke.

Legalábbis addig, amíg nem gondolják újra a felsőoktatás finanszírozásának egészét - tette hozzá Ekler Gergely.

A HÖOK elnöke szerint önmagában attól nem fog javulni az oktatás színvonala, hogy egy hallgató havonta 10-15 ezer forintot befizet.

A fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével kapcsolatban Hiller István csütörtökön találkozik a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tárgyalódelegációjával.

Pokorni: nem fair lépés

Pokorni Zoltán szerint nem tisztességes, nem fair a fejlesztési részhozzájárulás 2008-tól tervezett bevezetése.

A Fidesz alelnöke azt mondta: nem sportszerű azt ígérni a választások előtt, hogy mindenki számára ingyenes lesz egy diploma megszerzése, majd fizetőssé tenni azt mindenkinek.

Az, amit itt papírra vetettek, nem szolgálja a felsőoktatás minőségét és az ország javát, mert eltántorítja, elhessegeti a gyerekek jelentős részét a felsőoktatástól - jelentette ki a korábbi oktatási miniszter.

Pokorni Zoltán úgy véli: a rendszer a félelemre, a fizetéstől való félelemre épít.

Ha a kormány terve megvalósul, az egyetemisták 7,5 százaléka tanulhat ingyen, a jelenlegi 50 százalék helyett - tette hozzá a politikus.

Az MDF furcsállja

Jelenlegi formájában elutasítja a tandíj bevezetését a felsőoktatási intézményekben az MDF.

Almássy Kornél, az MDF alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: csak akkor lehet tandíjról tárgyalni, ha a felsőoktatás teljes finanszírozási rendszerét felülvizsgálják.

Almássy Kornél úgy fogalmazott: az MDF furcsállja a fejlesztési részhozzájárulást, és ugyanolyan középosztály-ellenesnek tartja, mint a megszorító intézkedések.

A politikus felhívta arra a figyelmet, hogy az utazási és kollégiumi díjak is jelentősen drágultak, miközben az ösztöndíjak érdemben nem emelkedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×