eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szonda Ipsos: vezet a Fidesz, szkeptikusak az emberek

Gyengültek a kormánypártok és vezet a Fidesz a Szonda Ipsos június második felében végzett felmérése szerint. Ha most lennének a választások, a Fideszre a megkérdezettek 30, az MSZP-re 28, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2, a KDNP-re és a MIÉP-re 1-1 százaléka voksolna. Az ország jelenlegi irányát szkeptikusan látók aránya 39-ről 59 százalékra nőtt.

A Fidesz a legnépszerűbb politikai erő az egyre inkább elbizonytalanodó, szkeptikus magyar választók körében - összegezhető a Szonda Ipsos közvéleménykutató legújabb felmérése.

A június 16 és 23 között 1.500 fős mintán készített felmérés szerint, ha most lennének a választások, a Fideszre a választókorú megkérdezettek 30 százaléka, az MSZP-re 28 százaléka szavazna, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2 százalékuk, míg a KDNP-re és a MIÉP-re 1-1 százalékuk adná a voksát. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 46, az MSZP 42 százalékon áll, míg az SZDSZ jelenleg az aktív szavazók 3 százalékára számíthat.

Egyre szkeptikusabb választók

Érdekesség, hogy 1996 óta először fordul elő, hogy az MDF megelőzi a szabad demokratákat. A megszorító gazdasági lépések bejelentése és az azt megelőző találgatások megváltoztatták a pártok közötti erőviszonyokat.

Ennek egyik jele, hogy 39-ről 59 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az ország nem jó irányba halad. A gazdasági megszorítások a kormánypártok népszerűségvesztésével és szavazóinak tanácstalanságával jártak együtt.

A hatalmon lévő pártok csökkenő támogatottságából adódó politikai hasznot nem teljesen tudta a maga javára fordítani az ellenzék, hiszen az MSZP-től elpártoló szavazók (6 százalék) közül csak két százalék pártolt át a Fideszhez.

Csökkenő koalíciós szavazói remények

Kisebb lett az MSZP-sek aktivitási szintje (78 százalékról 73 százalékra esett vissza), és veszni látszik belőlük az önbizalom (a májusi 92 százalék helyett most 58 százalékuk látja esélyét egy választási győzelemnek).

A korábban SZDSZ-re szavazók egy része eltávolodott a párttól, az ott maradók viszont a "dolgok állását" illetően meglehetősen szkeptikusakká váltak. Májusban még kétharmaduk gondolta úgy, hogy jó irányba halad az ország, most viszont 48 százalékuknak ez a véleménye. Ezzel szemben a negatív értékelést megfogalmazók aránya egyötödről egyharmadra bővült.

A kisebb ellenzéki pártok közül az MDF nagyjából tartja táborát (a biztos pártválasztók 4 százaléka támogatja), míg a KDNP továbbra is az észlelhetőség határán található (1 százalék).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×