eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Húsmaffia: fogalmunk sincs arról, hogy mit eszünk?

Akár 6 milliárd forintos extraprofitot is hozhat a húsmaffiának az, hogy a feketehús-piacon évente legalább egymillió sertés húsát mérik ki. Többek szerint a bűnszövetkezet a termelőktől a kereskedőkig átszövi az egész ipart.

Disznóhús áfa nélkül

A feketehús-piacon évente legalább egymillió sertés húsát mérik ki, ezzel 4-6 milliárd forint extraprofitra tesznek szert - írja a Népszabadság. A vásárlók gyakran nem tudják, mit vesznek, ugyanis a feketeüzletágban keverik a legális és illegális húsokat.

Szakértők szerint a húsboltokban kapható húsból minden harmadik kiló után a húsmaffia nem fizetett áfát. Többen állítják, hogy a bűnszövetkezet a termelőktől a kereskedőkig átszövi az egész húsláncot.

A feketehús-mérés közben az áfával tudnak csalni, ugyanis a kereskedők nem fizetik be a forgalmi adót, míg a vevőtől elkérik. Ez a be nem fizetett áfa egyfajta ártartalékot is jelent a henteseknek: ennyivel képesek csökkenteni áraikat, hogy versenyben maradhassanak.

Az illegálisan vágott és árult hús mennyiségét 80 millió kilóra becsülik szakértők, ami legalább 4-6 milliárd forint be nem fizetett közterhet jelent.

Szobordöntés

Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter utasítására pénteken délután eltávolították a magyar közegészségügy megszervezőjének, Johan Bélának a szobrát, amely az Országos Epidemiológiai Központ kertjében állt - adja hírül a Magyar Nemzet.

A szobordöntés előzménye, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábban élesen tiltakozott az ellen, hogy a professzor nevét viselje az Országos Epidemiológiai Központ.

A Mazsihisz azért kifogásolta Johan Béla nevének használatát, mert a Sztójay-kormány egészségügyért felelős államtitkára és a harmadik zsidótörvény egyik társszerzője volt.

A tiltakozás eredményre vezetett, hiszen az egészségügyi miniszter utasítására május végéig kikerült Johan neve a közintézmény nevéből, és az Országgyűlés 2006. február 6-án a népegészségügyi program elnevezéséből is törölte az egyébként Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós által is nagyra becsült Johan Béla nevét.

Közel ötvenezer állás betöltetlen

Autógyártó, nőiruha-készítő, hegesztő, ápoló, bolti eladó, géplakatos, kőműves, kötőipari konfekciófehérnemű-készítő, szerkezetlakatos, baromfifeldolgozó-ipari szakmunkás, fémforgácsoló, NC-, CNC-gépkezelő, élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő, elektronikai műszerész, autóbuszvezető - az idén és 2007-ben ezek a szakmunkások lesznek a legkeresettebbek a hazai álláspiacon a Világgazdaság cikke szerint.

A Foglalkoztatási Hivatal közel ötezer vállalkozás bevonásával végzett munkaerő piaci prognózisából ezenkívül az is kiderült, hogy a munkaadók 17 százaléka már most képtelen betölteni bizonyos munkaköröket; tartósan munkaerő-hiánnyal küzd, vagyis több mint egy éve nem talált megfelelő dolgozót a posztra.

Év közben kezdhetnek új életet a cégek

Még ez a hét áll a vállalkozások rendelkezésére ahhoz, hogy áttekintsék, milyen, július elsejével életbe lépő új törvényekre, illetve módosításokra kellett volna már felkészülniük - írja a Napi Gazdaság.

Az idei második félév a szokásosnál több és nagyobb horderejű változást hoz a cégek életében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×