INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Húsmaffia: fogalmunk sincs arról, hogy mit eszünk?

Infostart / InfoRádió
Akár 6 milliárd forintos extraprofitot is hozhat a húsmaffiának az, hogy a feketehús-piacon évente legalább egymillió sertés húsát mérik ki. Többek szerint a bűnszövetkezet a termelőktől a kereskedőkig átszövi az egész ipart.
Disznóhús áfa nélkül

A feketehús-piacon évente legalább egymillió sertés húsát mérik ki, ezzel 4-6 milliárd forint extraprofitra tesznek szert - írja a Népszabadság. A vásárlók gyakran nem tudják, mit vesznek, ugyanis a feketeüzletágban keverik a legális és illegális húsokat.

Szakértők szerint a húsboltokban kapható húsból minden harmadik kiló után a húsmaffia nem fizetett áfát. Többen állítják, hogy a bűnszövetkezet a termelőktől a kereskedőkig átszövi az egész húsláncot.

A feketehús-mérés közben az áfával tudnak csalni, ugyanis a kereskedők nem fizetik be a forgalmi adót, míg a vevőtől elkérik. Ez a be nem fizetett áfa egyfajta ártartalékot is jelent a henteseknek: ennyivel képesek csökkenteni áraikat, hogy versenyben maradhassanak.

Az illegálisan vágott és árult hús mennyiségét 80 millió kilóra becsülik szakértők, ami legalább 4-6 milliárd forint be nem fizetett közterhet jelent.

Szobordöntés

Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter utasítására pénteken délután eltávolították a magyar közegészségügy megszervezőjének, Johan Bélának a szobrát, amely az Országos Epidemiológiai Központ kertjében állt - adja hírül a Magyar Nemzet.

A szobordöntés előzménye, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábban élesen tiltakozott az ellen, hogy a professzor nevét viselje az Országos Epidemiológiai Központ.

A Mazsihisz azért kifogásolta Johan Béla nevének használatát, mert a Sztójay-kormány egészségügyért felelős államtitkára és a harmadik zsidótörvény egyik társszerzője volt.

A tiltakozás eredményre vezetett, hiszen az egészségügyi miniszter utasítására május végéig kikerült Johan neve a közintézmény nevéből, és az Országgyűlés 2006. február 6-án a népegészségügyi program elnevezéséből is törölte az egyébként Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós által is nagyra becsült Johan Béla nevét.

Közel ötvenezer állás betöltetlen

Autógyártó, nőiruha-készítő, hegesztő, ápoló, bolti eladó, géplakatos, kőműves, kötőipari konfekciófehérnemű-készítő, szerkezetlakatos, baromfifeldolgozó-ipari szakmunkás, fémforgácsoló, NC-, CNC-gépkezelő, élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő, elektronikai műszerész, autóbuszvezető - az idén és 2007-ben ezek a szakmunkások lesznek a legkeresettebbek a hazai álláspiacon a Világgazdaság cikke szerint.

A Foglalkoztatási Hivatal közel ötezer vállalkozás bevonásával végzett munkaerő piaci prognózisából ezenkívül az is kiderült, hogy a munkaadók 17 százaléka már most képtelen betölteni bizonyos munkaköröket; tartósan munkaerő-hiánnyal küzd, vagyis több mint egy éve nem talált megfelelő dolgozót a posztra.

Év közben kezdhetnek új életet a cégek

Még ez a hét áll a vállalkozások rendelkezésére ahhoz, hogy áttekintsék, milyen, július elsejével életbe lépő új törvényekre, illetve módosításokra kellett volna már felkészülniük - írja a Napi Gazdaság.

Az idei második félév a szokásosnál több és nagyobb horderejű változást hoz a cégek életében.
A címlapról ajánljuk