INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Jönnek a minőségi turisták?

Infostart / InfoRádió
Kevesebb turista több pénzt fog elkölteni az elkövetkező években a Balatonon - derül ki az Ecostat Turizmusbarométer című kiadványából. A szervezet igazgatója szerint a jövőben az idegenforgalom lehet a nemzetgazdaság egyik vezető ágazata, főként az uniós forrásoknak köszönhetően.

A magyar családok csaknem fele tervez idén nyaralást, erre személyenként átlagosan 170 ezer forintot költenének, de az úticél most elsősorban belföld, a gazdasági helyzet alapján ugyanis nem mindig kifizetődő a külföldi út.

Belyó Pál, az Ecostat igazgatója az InfoRádióBan elmondta, hogy a forintgyengülés az utazási irodáknak sem kedvezett.

Mint fogalmazott, a korábban lekötött utak más forint-euró árfolyamon történtek, és ezt az irodák valahogyan érvényesíteni szeretnék.

A jelenlegi szabályok miatt erre nincs közvetlen lehetőségük, legkésőbb az utazás előtt 20 nappal emelhetik meg a már lekötött utazások árát.

Emelkedtek a szállodák bevételei

Belyó Pál elmondta, az első negyedévben több mint 7 millió külföldi turista látogatott Magyarországra, 3,5 millió magyar pedig külföldre.

A hazai szálláshelyek 53 százalékos kihasználtsággal működtek, ami nagyjából megfelel a tavalyi év hasonló időszakának, annyi különbséggel, hogy a hosszabb itt tartózkodás és a szobaárak növekedésének következtében 12 százalékkal emelkedtek a szállodák bevételei.

Konkurrencia az Adria

Belyó Pál szerint a turizmusból származó bevételek idén nem növekednek olyan ütemben, mint tavaly, ennek elsősorban az adriai térség fejlődése, az előrejelzések szerinti rosszabb időjárás és az éleződő nemzetközi verseny az oka.

Az EcoStat igazgatója az InfoRádiónak azt mondta, a vendéglátók a nyári előrejelzéseket nézve pesszimisták, ennek azonban ellentmond, hogy személyzetbővítést tervez szinte minden szálloda és vendéglátóhely.

Turizmus, mint vezető ágazat?


Belyó Pál szerint a Balatonon az elkövetkező években meg fognak változni a nyaralási szokások. Úgy véli, hosszabb lesz az idény és tovább maradó, többet költő üdülők jönnek majd.

Noha a turizmusból származó bevételek nem növekednek olyan mértékben, mint korábban, Belyó Pál szerint középtávon mégis arra lehet számítani, hogy az egészség-, a konferencia- és a sportturizmus fejlesztése nyomán a turizmus vezető ágazata lehet a nemzetgazdaságnak.


A címlapról ajánljuk