INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Budapest: a 3000 yacht városa

Infostart / InfoRádió
Magyarország legnagyobb dunai yachtkikötője épül az Újpesti-öbölben. Fa Nándor, a kikötő építője szerint van igény ezekre a létesítményekre, és úgy tudja, hogy hamarosan további három épül Budapesten és környékén.

Fa Nándor az InfoRádiónak elmondta, hogy a Duna Plaza öbölterület sarkában épülő kikötő 70-75 kishajót tud majd befogadni.

Kulturált hely kell a hajóknak

A hajózási szakember közölte, hogy a hajózási felügyelet adatai szerint 2002-ben Budapesten 3000 motoros yacht volt regisztrálva. Az infrastruktúra hiánya miatt azonban a hajók túlnyomó részét tulajdonosaik elvitték az Adriára vagy a Tisza-tóra.

Jelenleg százas nagyságrendű azoknak a kishajóknak a száma, amelyeket kis kikötőkben, pontonok mellett tartanak gazdáik. Fa Nándor szerint ezeknek kulturált hely kell, ezért az új kikötő hamar tele lesz.

"Legyen a Duna Budapest főutcája!"

A hajózási szakértő úgy tartja, hogy a hajósok már régóta arra várnak, hogy mikor lesz biztonságos, kényelmes vízi infrastruktúra Budapesten.

Hozzátette, hogy a főváros vezetése részéről is régóta megfogalmazódott, hogy a Dunának kellene Budapest főutcájának lenni. Ennek ellenére szinte sehol sem lehet megközelíteni vagy használni a vízpartot, egyszerűen nem lehet közlekedni a vízen.

Nagy jövő előtt a dunai kishajózás

Fa Nándor szerint a főváros környéki dunai kishajózás nagy fejlődés előtt áll. Az újpesti mellett még három nagyobb kikötő épül meg a közeljövőben. Egy hasonló nagyságú a lágymányosi Kopaszi-gátnál, egy a Foka-öbölben, és várhatóan Tököl környékén is hamarosan építenek egy yachtkikötőt.

A címlapról ajánljuk