eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fidesz: a felelősség a kormányé

A Fidesz azt várja a kormányfőtől, hogy a parlamentben adjon számot az ország valós gazdasági helyzetéről. Az ellenzéki párt szóvivője az InfoRádióban azt mondta: választ várnak arra is, hogy miért jelentett be a választási ígéretekkel ellentétes intézkedéseket a miniszterelnök.

Szijjártó Péter kifogásolta, hogy a választások előtt a kormánypártok még dübörgő gazdaságról beszéltek és azt hangoztatták, hogy a magyar gazdasággal minden rendben van. Ennek ellenére a miniszterelnök most olyan változtatásokat jelentett be, amely nehezíti az emberek életét.

"Az embereknek joguk van tudni, hogy mi a helyzet, mi indokolja, hogy a kampány részéről elhangzott érvek szöges ellentétben állnak a most bejelentett intézkedésekkel" - hangsúlyozta a Fidesz szóvivője.

Az intézkedések

Gyurcsány Ferenc szombaton, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a többi mellett azt jelentette be, hogy szűkül az adómentes bevételek és az igénybe vehető adókedvezmények köre. A 15 százalékos áfakulcs 20-ra emelkedik, és 25 százalékra emelkedik október 1-jétől az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa.

Ingatlanadót vezet be a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülő. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az adó a több 10 millió forintot érő ingatlanokra vonatkozik majd. Szólt arról is, hogy egyszeri alkalommal, 10 százalékos különadó megfizetése mellett a magánszemélyek és a vállalkozások hazautalhatnák eddig külföldön tartott pénzüket.

Négy százalékos szolidaritási különadót vezetnek be a nyereséges vállalkozások és a 6 millió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek esetében. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a jövőben valamennyi, társasági adó fizetésére kötelezett cégnek a fennmaradáshoz minimálisan elvárható nyereség után kell megfizetnie ezt az adót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×