eur:
394.62
usd:
369.51
bux:
65597
2024. április 23. kedd Béla

Minden pénzt elköltött a miniszter?

Már elköltötte az idei miniszteri keret túlnyomó részét a kulturális tárca vezetője. Bozóki András cáfol, a Népszabadság azonban úgy tudja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap idei miniszteri kerete kimerült.

A Népszabadság szerint Bozóki András az idei miniszteri keret túlnyomó részét elköltötte, és egyébként is több vitatható gesztust tett az utóbbi hónapokban. A kulturális miniszter mindezt cáfolja. A lap úgy tudja, a Nemzeti Kulturális Alap ez évi miniszteri kerete mára gyakorlatilag kimerült. Meglehet, a távozó tárcavezetővel azonos politikai platformról érkező új miniszter üres pénztárhelyiségbe nyithat be.

"Az év elején felszabadíthattuk a tavalyi maradványképzési kötelezettséggel terhelt összegeket, így a pályázók és az intézmények hozzájutottak a pénzükhöz" - válaszol Bozóki András. Hozzátette: az NKA-hoz a járulékbefizetések folyamatosan érkeznek, korai lenne májusban éves mérleget készíteni.

A miniszteri keret nagyságát a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény határozza meg. Ez a költségvetési törvényben szereplő NKA-keret (10,1 milliárd forint) működési költségekkel csökkentett részének 25 százaléka, az idén 2,3 milliárd forint. Ennek az összegnek már eddig is a többszöröse folyt be, pénz tehát van. Ha valaki azt állítja, a miniszteri keret kimerült, akkor nem ismeri az NKA-törvényt - szögezi le az ügyvezető miniszter.

A lap arról is beszámol, hogy egy három robotujjra építhető mesterséges tapintó- és fogókészüléket kell kifejlesztenie 2007-ig egy magyar kutatócsapatnak, amely a Semmelweis Egyetem Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézetében működik dr. Csillag András és dr. Páli Jenő vezetésével.

Ez az emberi kéz ügyességét megközelítő módon működtető kézszimulátor lehet az idegrendszer által közvetlenül vezérelt, érző és mozgató működésre egyaránt képes művégtag prototípusa. Ezzel párhuzamosan az őssejt idegrendszeri alkalmazása is zöld utat kaphat. Az idegrendszeri károsodásoknál a köldökzsinórból nyert őssejtes kezelést ugyanis továbbra sem fogadják el itthon a szakmai vezetők.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy szerdán jár le az elektronikus adóbevallásra kihirdetett moratórium, ezután tehát már komoly mulasztási bírság sújtja a késlekedőket. Az e-bevallás friss rendszere újabb és újabb meglepetéseket tartogat, miközben semmit nem tudni arról, mi lesz azzal a több ezer céggel, amely a mai napig nem regisztráltatta magát.

A portfolio.hu beszámol arról, hogy május közepén Magyarországon jártak a JP Morgan és a Lehman Brothers elemzői, hogy kormányzati és jegybanki találkozók segítségével tájékozódjanak a gazdasági-költségvetési helyzetről és a tervekről.

A magyarországi látogatásról, benyomásaik összegzéséről mindkét befektetési bank elemzője beszámolót tett közzé ügyfeleinek az elmúlt napokban. Várakozásaik szerint a költségvetési kiigazító csomag inkább a bevételek növelésére irányul majd, és az is közös, hogy a kormány szerintük előbb-utóbb a 2010-es euró-bevezetési céldátum elhalasztásáról fog dönteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×