eur:
393.27
usd:
368.05
bux:
65879.16
2024. április 24. szerda György

Akár az uniós szabályokat is átlépheti a kormány?

Magas államháztartási hiány esetén a tagországok kérhetnek engedélyt az Európai Bizottságnál olyan átmeneti intézkedések bevezetésére, amelyek ellentétesek az uniós piac szabályaival - mondta az InfoRádiónak Lóránt Károly uniós szakértő. A közgazdász hozzátette: az új kormányzat dönthet arról, hogy a magyarországi deficithelyzet ezt indokolja-e.

A magyar kormány megteheti azt, hogy bizonyos problémákra hivatkozva olyan meghatározott intézkedésekre kér engedélyt Brüsszelben, amelyek egyébként az uniós szabályokkal ellentétesek volnának, ám megoldást jelenthetnének a fizetési mérleg hiányára - mutatott rá Lóránt Károly.

A szakértő szerint súlyos helyzet esetén a kormány például azt mondhatja az Európai Bizottságnak: van egy terve, amellyel az importot mérsékelni, az exportot növelni akarja.

Igaz, hogy az import korlátozása, vagy az export támogatása nem felel meg az uniós piaci szabályozásnak, de ha ezt elfogadja a bizottság, akkor Magyarország megteheti ezeket az intézkedéseket anélkül, hogy ezért bírálnák, vagy megbüntetnék.

Azt azonban, hogy megpróbál-e élni a magyar kormány egy ilyen lehetőséggel, saját magának kell eldönteni - hangsúlyozta Lóránt Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×