eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

SZDSZ: Mikola jelölése egyre kellemetlenebb

Az SZDSZ szerint Mikola Istvánnak vissza kellene lépnie a miniszterelnök-helyettes jelöltségtől, vagy a Fidesznek kellene visszahívnia. A nagyobbik ellenzéki párt közölte: a liberálisok javaslata "műbalhé".

"Mára világossá vált: Mikola István kormányfőhelyettes-jelölése nem csak Magyarország, de a Fidesz számára is egyre kellemetlenebb. Az utóbbi napok konzervatív nyilatkozatai alapján egyértelmű: Mikola Istvánnak vissza kell lépnie a miniszterelnök-helyettes jelöltségtől, vagy a Fidesznek kell visszahívnia onnan" - írta Fodor Gábor közleményében.

A politikus szerint Mikola István vasárnap világossá tette: ha rajta múlik, szavazati jogot ad a határon túli magyaroknak, hogy a Fidesz húsz évre bebetonozza hatalmát.

"Márpedig az, aki a kormányban fő feladatának saját pártja hatalmának bebetonozását tekintené, nem lehet a Magyar Köztársaság miniszterelnök-helyettese" - írta a liberális politikus.

Fodor Gábor emlékeztet arra is, hogy Rogán Antal kampányfőnök és Orbán Viktor miniszterelnök világossá tették: Mikola István a határon túli magyarok kérdésében nem a Fidesz álláspontját képviseli.

Márpedig olyan helyzet nem lehetséges, amikor egy miniszterelnök-helyettes "saját", a párttal szemben álló programot hirdethet - tette hozzá.

Fidesz: műbalhé

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményében úgy reagált: a Fidesz választási programjában szereplő és eddig is következetesen képviselt álláspontja, hogy a határon túli magyar közösségekkel kapcsolatos döntések meghozatalánál a határon túli magyarság szervezeteinek véleményét veszi alapul.

"A határon túliak nem kérnek választójogot, ezért a Fidesz sem kívánja ezt biztosítani számukra" - írta.

A szóvivő közleménye szerint a magyar választási jogszabályok módosítása kétharmados parlamenti döntést igényel, ilyen változtatáshoz tehát a parlamenti pártok egyetértésére lenne szükség.

"A Mikola István mondatai kapcsán kialakult vita kampánycélokat szolgáló műbalhé" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×