eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Az utca, amelyet egy telefonról neveztek el

Több magyar településen, köztük Budapesten is találhatók olyan utcák és terek, amelyeket multinacionális cégekről neveztek el. Egyes önkormányzatok ingyen is átkeresztelik az utcákat, mások a területért cserébe tették ezt évekkel ezelőtt. A városszociológus elítéli a jelenséget, mondván: a "parazita cégek" reklámcéljaikra sajátítják ki a közterületeket.

Az InfoRádió információi szerint egyre gyakrabban hajolnak meg a magyar önkormányzatok a városukban, falujukban beruházó cégek akarata előtt, és egyre több helyen nevezik el a társaságról a telephelyhez közeli közterületeket.

Jászfényszarun körbenézhetünk a Samsung téren, Komáromban végigsétálhatunk a Nokia utcán, Budaörs térképén pedig rábukkanhatunk az Agip utcára.

Gyálon a Fundy édesipari cégről neveztek el utcát, Hanságligeten a Hipp utca 1. szám alatt található a Hipp - bébiételeket gyártó - cég telephelye. Budapest sem maradhat ki: Zugló egyik utcáját a Tungsramról nevezték el.

Nincs semmi különös abban, hogy egy utcát egy multinacionális cégről neveznek el - mondta az InfoRádiónak Lengyel Jenő, a Nokia utcának otthont adó Komárom alpolgármestere.

Hozzátette: nem új dolog ez, hiszen régen is neveztek el közterületet üzemekről, a malom például a Malom utcában állt.

Lengyel Jenő elmondta: nem kértek és nem is kaptak semmit a cégtől a névcseréért.

Nem így történt Budaörsön, ahol 1993 óta létezik az Agip utca; itt az olajtársaság területeinek egy részét ajánlotta fel az önkormányzatnak a névcseréért.

A lakók egyébként már annak előtte is Agip utcának hívták a területet - mondta Vágó Csaba, a település polgármesterének kabinettitkára. Hozzátette, ma már nem neveznének el közterületeket cégekről.

Az ilyen elnevezés merő kérkedés. A közterület nevét az alapító magántársaságok reklámcélokra sajátítják ki, ebben is kifejezésre jut parazita jellegük - mondta az InfoRádiónak Megyesi Tamás, a Magyar Urbanisztikai Társaság tagja, aki egyértelműen károsnak nevezte a jelenséget.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×