eur:
393.46
usd:
367.9
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Új bérlakásprogramot indít a kormány

A kormány új bérlakásépítési hitelprogram elindításáról döntött. Az 5 százalék alatti kamatozású, 25 éves futamidejű kölcsönöket a Magyar Fejlesztési Banktól lehet felvenni. A Fidesz szerint a kormány ígérget.

Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a bérlakásprogrammal részben fiataloknak, részben a szociálisan rászorulóknak szeretnének segíteni, továbbá nyugdíjas házak, idős otthonok létrehozását kívánják támogatni.

A hiteleket felhasználásáról a Kolber István azt mondta: lehet lakásokat vásárolni, építeni, továbbá meglévő lakásokat felújítani. Lehetőség van arra is, hogy nem lakás célú épületek átalakításával hozzanak létre bérlakásokat.

A hitelek igénybe vételéhez 10 százalék saját erőre van szükség, a 2 ezer főnél kisebb települések esetén elegendő az 5 százalék. A hitelfelvétel nagysága limitált, vásárlás vagy építés esetén 15 millió forint.

A program keretében az állami pénzintézetnél az e célra rendelkezésre álló 60 milliárd forint értékű hitelek 10-12 ezer bérlakás építését teszik lehetővé - jelentette ki Kolber István.

A Fidesz-frakció szóvivője közleményében úgy vélte: a kormány továbbra is csak ígérget. Halász János szerint 2002 óta minden évben csökkent a bérlakásépítésre fordítható összeg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×