eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató, Gál Kinga európai parlamenti képviselő (b-j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Így kommentálta a Fidesz kétharmados győzelmét a külföldi sajtó

A világsajtó is beszámolt a magyar választásról. A kommentárok többsége szerint az eredményt alapvetően befolyásolta az orosz–ukrán háború.

The Times brit konzervatív napilap arról ír, hogy a Fidesz sikerét más európai vezetők megdöbbenéssel fogják fogadni, miután Orbán Viktor és az EU között sorozatos vita folyik a bírói függetlenségről, a tudományos szabadságról és a melegek jogairól. Az Express is EU-szkeptikusként írja le a magyar miniszterelnököt, majd idézi a győzelmi beszédből, hogy ellenfelei között említette a brüsszeli bürokratákat és az ukrán elnököt. A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató arra emlékeztet, hogy a kampányban az ellenzék hívószava „Orbán vagy Európa” volt.

Bár a magyar kormányfő megköszönte amerikai barátainak is a támogatást, itt vélhetően a jobboldali Fox News sztárriporterére, Tucker Carlsonra gondolt, aki többször forgatott vele. Ezzel együtt a tévécsatorna honlapján nem lelehető fel információ a magyar választásról. Ellentétben a liberálisnak tekintett CNN-nel, amely szerint a választási kampányt Moszkva ukrajnai inváziója uralta, illetve Orbán Viktor kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A televízió elemzője kiemelte, hogy a magyar politikus nem liberális, hanem illiberális demokráciának tartja országát. A választás szerinte ebben nem hoz változást. „Nem független az igazságszolgáltatás, nem szabad a sajtó vagy a civil szervezetek” – hangzott el.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség első értékelésben az áll: a kormánypárti tandem megtartja a kétharmados alkotmányos többséget Magyarország legfelsőbb törvényhozó testületében. A hírügynökség szerint, bár a közvélemény-kutatások győzelmet jósoltak Orbán Viktornak, de „lenyűgöző” sikere sok szakértőt meglepett, akiknek immár nincs kétségük afelől, hogy a miniszterelnöknek sikerült a megfelelő politikai irányt kiválasztania a szomszédos ukrajnai katonai konfliktus körülményei között, amely a választási kampány fő témájává vált.

Az al-Dzsazíra internetes honlapja a Fidesz „földcsuszamlásszerű” győzelméről ír. Televíziós összeállításukban pedig az egyesült ellenzék kampányáról tudósítanak. Megszólaltatják benne Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet, és szintén az orosz–ukrán háborúhoz való viszonyról, annak a kampányban betöltött szerepéről értekeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×