eur:
390.97
usd:
366.67
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor győzelme fejfájást okoz az uniónak – külföldi gyorselemzések

Az Orbán Viktor vezette Fidesz, illetve a magyar kormánypártok választási győzelme várható volt. Ennek mértéke azonban általános meglepetést okozott. Így összegezhetők a külföldi televíziók első elemzései a magyar parlamenti választásokról.

A kormánypártok minden valószínűség szerint ismét kétharmados többséggel rendelkeznek majd, amire – mint az ARD német közszolgálati televízió értékelte – még Orbán pártjában sem számítottak. Az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés szereplése messze elmaradt a várakozásoktól.

"Hatalmas győzelmet arattunk. Olyan hatalmas győzelmet, amely a holdról is látszik, de Brüsszelből minden bizonnyal" – idézte az ARD Orbán Viktort, aki ezzel "az Európai Unióval fennálló állandó konfliktusaira utalt".

A pártelnök-kormányfő nacionalista politikájának fő ellenfelei között a nemzetköz baloldalt, Brüsszelt, a nemzetközi médiát és az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt említette, aki közvetlenül a választások előtt arra szólította fel Orbánt, hogy fordítson hátat Vlagyimir Putyinnak, és álljon az Oroszország által megtámadott Ukrajna oldalára.

Az ARD idézte Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet is, aki "egyenlőtlen és esélytelen harcról" beszélt.

Választási szakértőket idézve a német közszolgálati televízió a "váratlanul nagy arányú" győzelmet azzal magyarázta, hogy a választók elégedettek az országban kialakult körülményekkel.

Az Orbán-kormányzás elmúlt tizenkét évében sok magyar életszínvonala jelentősen javult – emelte ki a német televízió, kiemelve: a kormányfőnek sikerült az Ukrajna elleni orosz háború miatti aggodalmakat csillapítani.

Hasonlóan értékelt az ORF osztrák közszolgálati televízió is, kiemelve, hogy a magyar kormánypártok az előrejelzéseknél jóval nagyobb arányú győzelmet arattak.

A televízió ugyancsak utalt arra, hogy a parlamenti választásokra árnyékot vetett az Ukrajna elleni orosz háború. A tudósítás kiemelte: Orbán Viktor azzal vádolta az ellenzéket, hogy beavatkozik a szomszédos országban zajló háborúba, és "paktumot kötött" az ukránokkal.

Valójában nem létezik ilyen paktum, és Orbán Viktor nem is hozott fel semmilyen bizonyítékot erre – fogalmazott az ORF.

Orbán – aki 2014-ben orosz mintára életre hívta az "illiberális demokráciát" – a választási törvényt is úgy változtatta meg, hogy politikai ellenfelei egyre nehezebben tudják leváltani őt. A választási körzetek átszabása, valamint a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek számára biztosított választójog ugyancsak pártjának, a Fidesznek kedvez.

Az ORF beszámolt arról is, hogy Matteo Salvini, a jobboldali olasz kormánypárt, a Liga vezetője üdvözölte a magyar kormányfőt, hangoztatva, hogy Orbán egyedül vette fel a harcot azokkal, akik – mint fogalmazott – fenyegetik Európa zsidó-keresztény gyökereit, továbbá a család, a biztonság, a szolidaritás, a fejlődés, a szabadság értékeit.

Orbán ezúttal is azzal nyert, ami másoknál hiányzik, az emberek szeretetével és támogatásával – hangoztatta az olasz politikus.

A BBC brit állami televízió úgy értékelte, hogy

Orbán győzelme fejfájást okoz az Európai Unió számára.

A magát illiberális demokratának tartó Orbán ismételten összetűzésbe került az EU-val jogállami kérdésekben, a sajtószabadságot, a migrációt, továbbá a Moszkvához fűződő kapcsolatokat illetően.

A BBC ezzel magyarázta, hogy rendkívüli nemzetközi figyelem kísérte a magyar választásokat.

Orbánnak az Ukrajna elleni orosz háborúval kapcsolatos magatartása egyre kellemetlenebb az uniós és a NATO-szövetségesek számára – hívta fe a figyelmet a BBC utalva arra, hogy a magyar kormányfő egyre jobban elszigetelődik. Ennek ellenére

sem az EU, sem a NATO nem akarja kiközösíteni őt. A Nyugat arra törekszik, hogy egységes frontot alkosson Vlagyimir Putyinnal szemben.

Újabb választási győzelmével Orbán Viktor kiszámíthatatlan tényező marad számukra az elkövetkező időszakban is – vélekedett a BBC

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×