eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy nő vár, hogy beléphessen a szavazófülkébe a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Medián: magabiztosan nyerhetett a Fidesz

A választások előtt végzett utolsó kutatás alapján a Fidesz-KDNP győzelmének van a legnagyobb esélye.

Az RTL megbízásából március 30-31-én készült Medián-felmérés szerint a Fidesz-KDNP most 122, az ellenzék, vagyis az Egységben Magyarországért pedig 77 mandátumot szerezhet. A legnagyobb ellenzéki frakciója a DK-nak lehet, 21 képviselővel, őket a Jobbik 16, a Momentum 15, az MSZP 12, a Párbeszéd 8, és az LMP 5 fős frakciója követheti.

A Medián modellje azon a feltételezésen alapul, hogy az egyes politikai oldalak (kormány és ellenzék) támogatottságának területi (egyéni választókerületi szintű) szerkezete alapvetően változatlan marad. Az összehasonlítás kiindulópontja a 2019-es EP-választás, amit a 2019-es önkormányzati választás eredményeivel korrigáltak.

A becslés szerint a Fidesz mintegy 300 ezer határon túli levélszavazatra számíthat, a modell ezeket a voksokat is figyelembe veszi, továbbá azzal számol, hogy egy nemzetiségi képviselő kerül be a parlamentbe, aki – a jelenlegi ciklushoz hasonlóan – a Fidesszel szavaz együtt (így őt a fideszes képviselőkhöz számítja a Medián). A kutatók azzal is számoltak, hogy a DK vállalta: ha az LMP-nek nem lesz öt képviselője, akkor átad egy mandátumot, hogy az LMP-nek is legyen frakciója.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×