eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A szavazatszámláló bizottság tagjai mozgóurnával egy nyugdíjas szerzetesnél az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Petőfiszállás-Szentkúton 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kutyaharapás és mobiltöltés – rendkívüli események a választáson

Több rendkívüli eseményről is beszámolt a Nemzeti Választási Bizottság, ezek közül válogattunk.

Limában megjelent egy magyar turistacsoport, amelynek két turisztikai vezetője rendben leszavazott, ellenben 8 fő, a turistacsoport tagjai nem szerepeltek a névjegyzéken. A csoport egyik tagja nehezményezte azt a tényt, hogy visszautasításra kerültek, illetve ő volt az egyetlen, aki hajlandó volt magát a visszautasítottak jegyzékébe felvezetni. Azt követően, hogy a KÜVI tájékoztatta a csoportot a választás jogszabályi hátteréről, a döntést - értetlenségüknek hangot adva - elfogadták és elhagyták a külképviseletet – olvasható.

Etyeken (Fejér, 03. számú OEVK, 3. szavazókör) a szavazóköri bélyegző szétesett. A Helyi Választási Irodát azonnal tájékoztatták telefonon, kérve a cserebélyegző biztosítását. Hasonló okok miatt függesztették fel átmenetileg szűl fél órára a szavazást Konyáron (HAJDÚ-BIHAR, 04. számú OEVK, 2. szavazókör).

Győrben (Győr-Moson-Sopron, 02. számú OEVK, 48. szavazókör) egy választópolgár a bizottság delegált tagját sértegette és fenyegette, melyet az érintett jegyzőkönyvbe rögzíteni kért. A választópolgárt a bizottság elnöke megnyugtatta. Az esemény a szavazás lebonyolítását nem veszélyeztette, így azt felfüggeszteni nem kellett.

Sopronban (Győr-Moson-Sopron, 04. számú OEVK, 18. szavazókör) egy választópolgár a névjegyzék aláírását követően és a szavazólapok átvétele után a jobb keze erősen elkezdett vérezni - elmondása alapján a kórházból jött, kutyaharapás végett - ezért szavazni abban a pillanatban nem tudott, azonban kb. 15 perc múlva visszaérkezett szavazni, mert a kórházban lekezelték.

Szombathelyen (Vas, 01. számú OEVK, 66. szavazókör) a mozgóurnázás során, a mozgóurnázást végző SZSZB tag megbotlott és az urnával együtt elesett. Személyi sérülés nem történt. Ennek következtében az urna megsérült, de úgy, hogy abból szavazat nem esett és eshetett ki. Az urna a szavazóhelyiségbe visszaszállításra került.

Budapest X. kerületében (Budapest, 09. számú OEVK, 9. szavazókör) egy szavazó a szavazás menetéről videofelvételt készített amely közben hangos élőszóval kommentálta ezt a tevékenységet. A szavazó sérelmezte, hogy az elnök elhúzta a fülke függönyét. Az SZSZB egyik tagja dörömböléssel ráijesztett. Az SZSZB elnöke felszólította, hogy a hangos tevékenységet fejezze be. Az SZSZB egyik tagja bedörömbölt a fülke oldalán – olvasható.

Százhalombattán (Pest, 08. számú OEVK, 9. szavazókör) a mozgóurna kiszállítása közben a fertőtlenítőszer ráfolyt az „Országos népszavazás” szavazólap 8 példányára, elmosva a bélyegzőt. Az SZSZB tagjai visszahozták a szavazókörbe a 8 db szavazólapot, majd újat vételeztek helyette.

Budapest XIII. kerületében (Budapest 11. számú OEVK, 75. szavazókör) egy választott tag szavazni indult és az udvaron elesett fejjel a földre. Vérzett az orra és szétnyílt. Mentőt hívtak, beszállították a kórházba.

Aparhanton (Tolna, 02. számú OEVK, 2. szavazókör) egy házaspár külön-külön ment be egy időben a szavazófülkébe. Beszélgetni kezdtek egymással a két fülke között. A delegált SZSZB tag kétszeri és az SZSZB elnök egyszeri kérésére sem hagyták abba. A szavazatukat leadták és távoztak a szavazóhelyiségből.

Pálházán (Borsod-Abaúj-Zemplén, 05. számú OEVK, 1. szavazókör) a bizottság elnöke észlelte, hogy a szavazó helyiségben olyan személy tartózkodik, aki nem a szavazás érdekében tartózkodik a helyiségben és a mobil telefonját tölti. Az elnök felszólítására tevékenységét befejezte és a helyiséget elhagyta. Az idegen férfi, a felszólítás után elmondta, hogy körbejárja a többi kistelepülést is.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×