eur:
385.92
usd:
356.73
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Lázár János miniszterelnöki biztos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) tartott beruházásbejelentő sajtótájékoztatón 2021. január 18-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Lázár János: Márki-Zay Péter április 3-án este tíz órára politikai hulla lesz

Egy Márki-Zay Péter ellenében szerzett mandátum megkérdőjelezhetetlen legitimitást ad – nyilatkozza Lázár János, aki hódmezővásárhelyen kihívója az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének.

Mint ismert, Csongrád-Csanád 4. számú választókerületben egymás ellen indul Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, valamint Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, kormánypárti képviselőjelölt.

A várható küzdelemről a 24.hu kérdezte Lázárt, aki úgy fogalmazott, hogy "a rendszerváltás óta most először indul egyéni választókerületben egy kormányváltásra készülő és nagy társadalmi legitimációval rendelkező ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje. Most először indul el ezen miniszterelnök-jelölttel szemben egy egyszerű kormánypárti képviselő. S ha ez az egyszerű kormánypárti képviselő legyőzi az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, azzal példátlan legitimációra, felhatalmazásra, súlyra és erőre tehet szert. Amivel majd élni tud az országos politikában."

Később hozzátette, hogy egy Márki-Zay ellenében szerzett mandátum megkérdőjelezhetetlen legitimitást ad, valamint hogy "Lázár János előre megy, nem hátra".

Elmondta még, hogy nem tör kormányzati szerepre, az pedig még csak nem is foglalkoztatja most, hogy egyszer miniszterelnök lehet-e belőle.

Korábban már kijelentette, hogy ha veszít Márki-Zay Péterrel szemben, akkor visszavonul. Az interjúban ezt megerősítve azt mondta: "ha veszítek, egyáltalán nem fogok politikával foglalkozni a következő ciklusban". Ha egyéniben veszít, elmondása szerint miniszternek is hiába kérné fel a kormányfő, nem vállalná.

Később megjegyezte, hogy ha veszít, a választással az összes kormánybiztos megbízatása megszűnik. Az az új kormányon múlik, kap-e új megbízást a régi munkára. Megtartaná a gödöllői agráregyetemet működtető kuratóriumi tagságát, mert az nem politikai munka, ahogy a ménesbirtok felügyelete sem - értékelt.

Mindazonáltal szerinte Orbán Viktor pártelnök, miniszterelnök fejében az van most, hogy Lázár János úgyis nyer egyéniben, ő meg nyer országosan, és lehet dolgozni közösen.

Azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként miért indul egyéniben Hódmezővásárhelyen és miért nem elégszik meg a biztos listás hellyel (például Pintér Sándor eleve miniszterként, Orbán Viktor pedig a Fidesz elnökeként lépett be a politikába), Lázár János azt mondta: "Nem mindegy, hogy egy ló vak, vagy bátor".

"Mert az a mániája, hogy engem legyőzzön. Én vagyok a rémálma. Fontosabb neki, hogy én veszítsek, mint az, hogy a város vagy a választókerület győzzön" - vélekedett Lázár János.

Azzal kapcsolatban, hogy ha Márki-Zay Péter nem lesz miniszterelnök (mert vásárhelyi vereségét valószínűsíti a fideszes politikus), de bejut a parlamentbe, Lázár János azt mondta, Márki-Zay élete ebben az esetben nem lesz fenékig tejfel: "sima képviselőként beülhet négy évre a parlamenti patkóba, fölveheti a fizetését, és ennyi. Mert létezik a politikának egy alapszabálya: a győzelemnek megvan a jutalma, a vereségnek pedig megvan az ára. Az én jutalmam az lesz, hogy dolgozhatok a hazámért. Márki-Zay vereségének pedig az lesz az ára, hogy 2022. április 3-án este tíz órára politikai hulla lesz."

A politikus az orosz gázbeszerzés kapcsán azt mondta, hogy a rezsicsökkentés fontos és lakosságilag támogatott intézkedése a válságkezelő kormányzatnak, és vitatta, hogy most a piaci és a rezsicsökkentett ár közti különbséget a lakosság is fizetné az adójával és a nyugdíjasok az árakba épített magas áfával. Kijelentette: a rezsicsökkentés forrása nem más, mint a gazdasági növekedés, a vállalkozásoktól beszedett adó.

Azt mondta, maradni fog a huszonöt év alattiak adómentessége, valamint a 13. havi nyugdíj is.

Az élelmiszerárstoppal és e termékek emelkedő árával kapcsolatban kifejtette: "A probléma oka, hogy a kormány nem termel élelmiszert és nem is kereskedik élelmiszerrel, így minimális a játéktere. Ebben öt-tíz éven belül jelentős változást kell elérjünk: a külföldiektől megvásárolva saját kézbe kell venni a szektort a termeléstől a földolgozáson át a nagy- és kiskereskedelemig. Teszem azt, osztrák mintára. Merthogy ott aztán az élelmiszeriparban semmi sincs külföldi kézben".

A járvány és a háború nyomán megnövekvő állami kiadásokkal és államháztartási hiánnyal kapcsolatban azt mondta: "Az embereken nem spórolhatunk, csak az állami beruházásokon, és ott spórol is a kormány, csak tavaly háromszázmilliárdot vágott ezen a területen. (.) Az állami tehervállalás addig növelendő, ameddig a lakosság védelme azt megkívánja. Egyelőre várjuk, óhajtjuk az orosz-ukrán háború végét, és reméljük, hogy a békekötés után gyorsan normalizálódik a világpolitika és a világgazdaság."

Kérdezték a háború kapcsán Kárpátaljáról is, és egyebek között azt mondta: "Fogalmazzunk diplomatikusan: Kárpátalja úgymond visszafogadása nem járható út."

A magyar kormánynak az ukrajnai háborúval kapcsolatban kritizált és oroszbarátnak titulált álláspontjával kapcsolatban kifejtette: a kormányzat Magyarország érdekeit képviseli, ahogy minden ország is a sajátját ebben a konfliktusban. Továbbá "az Ukrajnában rekedt magyarok egytől egyig túsznak minősülnek. És egytől egyig mindannyiukért felelősek vagyunk". Magyarország álláspontja világos: Oroszországot agresszornak tekinti, Ukrajnát pedig áldozatnak.

A háború miatt a nyugat által kivetett gazdasági szankciók kapcsán kifejtette: a NATO- és az EU-tagságunknak hála az új vasfüggöny a keleti határainkra kerülhet, vagyis az ország marad Nyugaton.

"Ha ez megvalósul, akkor az új hidegháborús ciklusban a világ egyik oldalán áll majd Amerika és Európa, a másikon Kína, Oroszország és India. Még egy fontos szereplő, a szaúdiak álláspontja egyelőre nem világos. Kemény harc lesz."

Mindazonáltal a fentiben inkább a lehetőséget látja Magyarország számára. Ugyanakkor úgy véli, hogy "a nyugati világ is átrendeződik, a szerencsétlenkedő Európai Uniót nyilvánvalóan maga alá gyűri a lassacskán magához térő USA."

Azt is mondta ennek kapcsán, hogy "Félelmetesen izgalmas idők jönnek teljesen új politikai struktúrával, melyben hatalmas jelentősége lesz annak, hogy mely nemzet képes a politikai innovációra. És ha valamiben igazán kiváló Orbán Viktor, akkor az a politikai innováció."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×