eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2021. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Bús Balázs: lezárult a szentendrei HÉV-vonal felújításának előkészítése

Ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására – mondta Bús Balázs, a szervezet alelnöke. A volt óbudai polgármester, a kerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje arról is beszélt az InfoRádióban, hogy nagy változások jönnek a szentendrei HÉV-vonalon.

Ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására. Olyan kulturális fesztiválok, események támogatására különítik el az összeget, amelyek kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, munkavégzési lehetőséget – mondta az InfoRádióban Bús Balázs, a szervezet alelnöke.

A volt óbudai polgármester, a kerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje elmondta, azt javasolta, hogy

a Nemzeti Kulturális Alap a maradványpénzek terhére 50 millió forintot biztosítson a fesztiválkollégiumon keresztül kárpátaljai, illetve ukrajnai művészek számára.

"A részleteit a kulturális fesztiválok kollégiuma fogja kidolgozni, most bírálták el az idei nagy pályázatokat, és ezeknek a fesztiváloknak a keretén belül fogunk tudni többletforrást biztosítani arra, hogy ilyen módon is segítsük a kárpátaljai és az ukrajnai művészeket" – mondta Bús Balázs, és hozzátette, a kollégium hamarosan kiírja a pályázatokat, és vagy meghívásos, vagy egyedi pályázat keretében fogja a forrásokat biztosítani.

Azt is vizsgálja az NKA vezetése, hogy a többi kollégium esetében hol és milyen módon van arra lehetőség, hogy bővítse a támogatási kereteket, és adott esetben ilyen célokra is tudjon forrásokat biztosítani.

Megújul a szentendrei HÉV

A volt óbudai polgármester, a kerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje arról is beszélt, hogy célegyenesbe fordult a szentendrei HÉV-vonal megújításának tervezése. 2020 nyarán indult el európai uniós forrásból a H5-ös vonal felújításának az előkészítése, tervezése, ez ér most a végére.

"Megtörténik a HÉV teljes felújítása Szentendrétől Békásmegyerig, illetve a megállók akadálymentesítése és felújításra Békásmegyertől a Batthyány térig.

A beruházással együtt lecserélődik a járműpark is korszerű egyterű és alacsony padlós vonatokra"

– jelentette ki Bús Balázs, és hozzátette, a projekt 2023-ban fog elindulni, és az egyik legfontosabb részeként a békásmegyeri állomás liftekkel, mozgólépcsőkkel újul meg, teljes mértékben akadálymentes lesz, a vonatokban mindenhol szintbeli beszállást fog biztosítani. "Ez egy nagyon régóta akut kérdés Békásmegyeren és nagyon örülünk, hogy ez most már ilyen célegyenesbe fordult" – emelte ki.

A tervek között szerepel, hogy a HÉV-et a Batthyány tértől bizonyos szakaszon a föld alá vigyék, mint fogalmazott, ez külön projekt lesz, de nagyon fontos, hogy Óbudán a szintbeli kereszteződéseket meg tudják szüntetni, mert kettészelik a kerületet és jóformán lehetetlenné teszik az átközlekedést. A tervek szerint

Békásmegyertől Római-fürdőig föld alá süllyesztik a HÉV-et,

a többi helyen pedig más technikai megoldást készítenek elő.

"Nagyon fontos, hogy a felújítás egyrészt az akadálymentes közlekedést lehetővé tegye, a másik, hogy gyorsabb bejutást eredményezzen a városba, és mellette legyenek kerékpáros kapcsolatok, ez is meg fog valósulni kerékpártárolókkal" – mondta Bús Balázs, de hozzátette, lényeges, hogy Békásmegyeren egy nagy P+R parkoló létesül, és az akadálymentesítés is nagy segítség lesz mind a babakocsisoknak, mind a kerékpárosoknak.

A képviselőjelölt elmondta, a felújítás a tervek szerint 2023-tól 2026-ig fog megvalósulni, és úgy szeretné a Budapesti Fejlesztési Központ megoldani, hogy csak részleges lezárások legyenek, hogy ne kelljen hosszú ideig a HÉV-közlekedésnek szünetelnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×